Saját KB bal
Saját KB jobb

Szobatisztaság – nevelési alapelvek

Sokszor megkérdezték már, hogy hogyan kell szobatisztaságra tanítani a kutyát és mennyi ideig tart? Úgy gondolom, nem létezik egy állandó és minden kutyára érvényes szabályrendszer, mivel minden kutya más és más. Viszont vannak olyan alapelvek, melyek elősegítik a szobatisztaság kialakulását.

Az, hogy mennyi ideig tart, mikorra lesz teljesen szobatiszta egy kutya, szintén teljesen egyedi, függ például a kutya méretétől, temperamentumától, idegrendszerétől és természetesen a gazdi türelmétől is. Cikkemben igyekszem összegyűjteni azokat a legfontosabb nevelési alapelveket, melyek hozzájárulhatnak a kutya szobatisztaságának mielőbbi kialakulásához.

1. Megfigyelés – Egy kölyökkutya életében az első nagy megrázkódtatás, amikor a testvérek és az anyuka nélkül kikerül a nagyvilágba, azaz hazavisszük. A kutyák nagy része ilyenkor még nem szobatiszta, mivel ezt is tanítani kell, mint minden mást. Éppen ezért nem is várhatjuk el, hogy ne a lakásban végezze el a dolgát. Már a kutya érkezésének első napjától érdemes megfigyelni, mikor pisil és kakil, pl. játék után, evés után, felkelés után, akár fel is lehet jegyezni. Azt is érdemes megfigyelni, hogy milyen módon áll neki a dolga elvégzésének, pl. szaglászik előtte, nyavalyog előtte, stb.  Ezekkel a megfigyelésekkel megkönnyítjük, hogy később pontosan tudjuk, hogy mikor kell kivinni vagy kiengedni.

2. Türelem – Legyünk türelmesek a kutyával, hiszen eleinte fogalma sincs arról, hogy mit várunk el. Ha idegesek, ingerültek leszünk és nem adunk elegendő időt, hogy megértse, mit várunk el, akkor sokkal lassabban fog kialakulni a szobatisztaság.

3. Pozitív megerősítés – Ne szidjuk meg, ha a szemünk láttára pisil, hanem hagyjuk, hogy befejezze és aztán vigyük ki. Nem baj, ha nem csinál semmit, várjunk néhány percet és menjünk be vele. Ha lakásban lakunk és több percet vesz igénybe az , hogy kültérre jussunk, akkor lehet alkalmazni kutyapelenkát, de egy régi törölköző is megteszi, amit a bejárati ajtó közelében helyezzünk el. Ahogy pisilni látjuk a kutyát, tegyük a rongyra. Eleinte nem fogja érteni, hogy miért rohangálunk vele az udvarra vagy miért tesszük a rongyra, de lassan leesik neki. Amikor végre sikerül, ha csak pár csepp is, akkor csapjuk világraszóló örömködést.

4. Rendszeresség – Már az első naptól szánjuk időt arra, hogy rendszeresen kivisszük a kutyát. Nem biztos, hogy el fogja a dolgát végezni eleinte, de ha mégis, akkor azonnal óriási ünneplésben kell kitörni, hogy érezze, milyen jót tett. A belvárosi lakásokban élők sokszor csak három hónapos korukban viszik le kutyájukat először, ne hogy elkapjon valamit. Valóban van kockázata, de ha mindig ugyanarra a helyre visszük és olyan helyre, ahol tudjuk, hogy nem nagyon jár más kutya, akkor a kockázat minimális. Ennyi erővel a cipőnkön is hazavihetünk bármit. Ha viszont nem szoktatjuk az első hetektől szobatisztaságra a kölyökkutyát, később már sokkal nehezebb lesz.

5. Idő – Mivel minden kutya egyedi, ezért különböző időt vesz igénybe a teljes szobatisztaság kialakulása. Tapasztalatom szerint a jó idegrendszerű, nyugodt kutyák hamarabb lesznek szobatiszták. Egy hiperaktív vagy félénk kutya többször pisil és sok esetben pl. futás közben megáll és mindenféle jelzés nélkül már nyomja is. A félénk és bizonytalan kutyákkal is nagyon türelmesnek kell lenni, náluk egyetlen türelmetlen vagy ideges megnyilvánulás a gazdi részéről, sokat ronthat a helyzeten. Vannak olyan kutyusok is, akik alapjáraton szobatiszták, már egész kicsi koruktól nagyon ritka, hogy nem kint végzik dolgukat, de természetesen ez nem gyakori. 

6. Zárt ajtó – nyitott ajtó – Kertes házban élőknél figyeltem meg, hogy sok helyen egész nap nyitva van az ajtó és a kutya szabadon járkálhat ki és be. Egyéni véleményem, hogy ez semmilyen szempontból nem jó a kutyanevelés tekintetében. A szobatisztaságot sem biztos, hogy elősegíti, legalább is azt a részét, hogy a kutya megtanuljon jelezni, mivel akkor megy ki, amikor akar. Ez később, ha pl. jön a tél és be kell csukni az ajtót, gond lehet, mert ugyan a kutya odamegy az ajtóhoz, de ha a gazdi éppen elfoglalt, nem biztos, hogy észreveszi.

7. Kitartás – Ahhoz, hogy a kutyánk minél előbb szobatiszta legyen, kitartónak és aktívnak kell lenni. Ha már megtanult jelezni vagy már megfigyeltük, mikor kell kimennie, akkor soha nem szabad lustának lenni, hogy kivigyük. Nem számít, ha fáradtak vagyunk, szakad az eső, éjjel kettő vagy éppen mínusz tíz fok van, ha azt szeretnék, hogy szobatiszta legyen, akkor ezért mindent meg kell tennünk!


Pirka Ildikó
kutyakiképző

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

 

Forrás: kutyalélek.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...