Kutyabarát pécsi kávézók?

Van, aki a kutyáját házőrzőnek tartja, mások az ágyukat is megosztják kedvencükkel. Mindaddig teljesen magánügynek számít ez, amíg valaki a négy fal között marad, ám onnantól kezdve, hogy négylábú társával együtt betérne belvárosi kávéházakba, konfliktushoz vezethetnek a nézetkülönbségek. És egyáltalán kutyabarátnak számítanak Pécs belvárosi kávézói? – tette fel a kérdést a PécsMa.hu portál.

A cikkben a kutyabarát.hu is megemlítésre kerül, sőt, mint az ország legnagyobb kutyabarát adatbázisa és közössége mérvadóként szolgált a cikk megírásában. Nagyon köszönjük! 🙂

Mint kiderült, sajnos adatbázisunk viszont nem tartalmaz egy pécsi kutyabarát kávézót sem. A pécsi portálnak és Haszon Zsófiának, a cikk írójának köszönhetően azonban rögtön tudomásunk lett pár kávézóról Pécsett, ahol a kutyusokat is szívesen látják. Olvassátok el teljes egészében a cikket és győződjetek meg arról, hogy Pécs is kutyabarát város.

„Létezik egy honlap, kutyabarát.hu címmel, ami összegyűjti az országban található összes, kutyákat is szívesen fogadó vendéglátóegységet, szállodát, éttermet. Jelenleg több mint 400 hely közül válogathatunk országszerte.

A szállodáknál szigorúbb kritériumokat szabtak a szerkesztők, a kávézóknál, vendéglátóhelyeknél azonban nem kell annyiféle feltételnek megfelelni. A leglényegesebb, hogy a tulajdonosnak és a kiszolgáló személyzetnek valóban kutyabarát legyen a hozzáállása, hogy mindig legyen legalább itató tál az ebek részére, illetve legyen elég hely a nagy testű kutyák számára is, de van például olyan győri kávézó, ahol még kutyakekszet is tartanak az egyik fiókban.


Nyugat-Európában egyébként teljesen elfogadott és általános, hogy a kutya szinte bárhová bemehet a gazdájával, a vendéglátóhelyek mellett például számos áruház, pláza is biztosítja a kutyás bevásárlást – mondja Farkas Tamás. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke hozzátette, a kutyások részéről is nagy a felelősség, hiszen nekik kell megtanítaniuk az ebet a “kulturált” viselkedésre. 


Kíváncsiak voltunk Pécsen hány kutyabarát kávézó, illetve étterem közül válogathatunk, ám hamar kiderült, hogy az adatbázisban keresgélve a Pécs keresőszóra 0 találatot jelez az oldal. (A szállások között több baranyait is találtunk.) Vagyis, eszerint egyetlen kutyabarát egység sincs a környéken. Ez azért is meglepő, mert szerencsére egyre többször tapasztalni a belvárosban sétálva, hogy a kávézók teraszán ott fekszenek gazdájuk mellett az ebek. Utánajárunk hát, hogy mi is az igazság.

Az Egylet Söröző és Balkán Bisztróban például rendszeresített kutyatállal várják a négylábúakkal érkezőket, a hír pedig futótűzként terjedhet, hiszen napi szinten térnek be hozzájuk kutyás gazdik – mondja Mester Zoltán az egység egyik tulajdonosa.

Van kerthelyiségünk, amit hamarosan téliesíteni fogunk. Rossz időben elsősorban oda várjuk az ebekkel érkezőket, hiszen azt sem szeretnénk, hogy a többi vendéget zavarja mások házi kedvence. Hozzáteszem, a közel három hónap alatt még egyszer sem volt konfliktus a gazdik és a kevésbé állatbarátok között.

A tulajdonosok tervezik, hogy az itató mellé hamarosan kutyacsemegét is beszereznek, ezzel is kedvezve a kuytusoknak.

Hasonlóképpen van ez a Nappali Kávézóban is. A tulajok maguk is nagy kutyabarátok, ezért belátják, hogy sok gazdinak fontos, hogy magával vihesse az ebet bárhová is megy. A belvárosi kávézót nemrég kibővítették, így most már tágas belső térrel várják akár a nagytestű kutyákkal érkezőket is.

A Mecsek és a Zserbó Cukrászda tulajdonosa, Kákonyi Attila elmondta, bár ők is nagy kutyabarátok cukrászdáik belső terében higiéniai okok miatt nem engednek be kutyusokat, hiszen a süteményeket itt szervírozzák keresztül. Ellenben az egész évben nyitva lévő teraszokon természetesen szívesen látják a négylábúakat.

A probléma csak az, hogy a legtöbb pécsi vendéglátóegységben nincs jelezve, hogy a házi kedvenc bemehet, vagy kint kell hagyni, ez pedig félreértésekre adhat okot. Az itt lakók persze egy idő után felmérik a terepet, de mi a helyzet például a külföldi turistákkal, akik csupán egy hetet töltenek a városban?”


Haszon Zsófia
pecsma.hu

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...