5 dolog, amiben félreértjük a kutyánkat

Körbejárta az internetet egy videó, amiben a család kutyája nem engedi a kismama pocakját megérinteni a nő mellett álló férfinak. A kisfilmhez kapcsolódó fórumhozzászólások: „aranyos”, „okos”, „mennyire szereti a gazdiját”, kiverték nálam a biztosítékot a kutyaiskolában tanultak alapján. Valóban az a jó, ha a kutya mindentől megvéd, akkor is, ha látszólag nem indokolt? Szépen néznék ki, ha a gyerekem apja nem simogathatná meg a pocakom. – olvasható az nlcafe.hu-n

Íme a videó:

:

És a tévhitek:

1. „Annyira szeret, hogy senkit sem enged oda hozzám!”

A rossz hír, hogy ennek semmi köze a szeretethez. Gondoljunk csak bele! Ha egy kedves ismerősünkkel találkozunk kutyasétáltatás közben, mi döntjük el, hogy megöleljük-e, vagy a kutyánk? Ha egy állat indokolatlanul a gazdája védelmére kel, az azt jelenti, hogy nem tartja alkalmasnak arra, hogy saját magát megvédje. Ebben az esetben idővel a kutya fegyelmezésével is gondok lehetnek, ezért érdemes szakember segítségét kérni.

2. „Néha elvonul és megmorog, ha én megyek oda hozzá.”

Fontos, hogy a kedvencünknek legyen egy vacka, ahova elvonulhat pihenni, ahol a család legkisebbjei nem tudják dögönyözni. Az azonban aggodalomra adhat okot, ha rendre ő szabja meg nekünk, odamehetünk-e hozzá vagy sem. Nem szabad ráhagyni, mert ha megszokja, hogy az ő döntése érvényesül, előbb-utóbb más esetben sem fog hallgatni ránk.

3. „Nem szereti a kiskutyákat, van ilyen!”

Nem, ilyen nincs. Egy egészségesen szocializált kutya nem bántja a kölyköt. Pontosan úgy, ahogyan egy felnőtt ember sem ver meg egy gyereket. Ha a kutya mégis indok nélkül támad kölykökre, vagy más kutyákra, komoly szocializációs hiányosságai vannak, amit egy jó kutyaiskolában könnyen ki tudnak küszöbölni.

4. „Napközben, míg távol vagyunk, rumlit csinál a lakásból.”

A felsorolt esetek közül talán erre a legkönnyebb a megoldás: foglalkozzunk vele. Járjunk el együtt sétálni, kutyaközösségbe, tanítsunk neki feladatokat. Így annyira lefárasztjuk a kutyát, hogy a nap hátralévő részében pihenni fog, és le fog szokni a lakás átrendezéséről.

5. „Kicsi kutya, minek nevelni?”

Hányszor láttuk már, hogy Fifike az utcán vérben forgó szemekkel szalad a negyvenöt kilós Góliát felé, miközben a gazdája elnéző mosollyal húzza őt vissza a pórázzal? Képzeljük el, mi történhet akkor, ha Fifike nincsen pórázon. A kistermetű kutyák épp olyan bajt tudnak okozni, mint nagytestű társaik. A szocializálódás – mérettől függetlenül – azért is fontos, mert a kutya nem értelmezi automatikusan az erőviszonyokat, ki kell tapasztalnia, mi az, amit fajtársával szemben megengedhet magának és mi az, amit nem.


Tóth Gabriella Éva
(nlcafe.hu)

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...