Saját KB bal
Saját KB jobb

Kullancs ki-mit tud!

Tudj meg minél többet a kullancsokról kutyád és saját magad védelmében is. Ebben segít a kullancs ki-mit tud.

Tudtad-e?

  • Hogy az embert és kutyát támadó közönséges kullancs a bokrok levélfonákáról pottyan áldozatára, míg a kutyakullancs a fűszálak végéről lesi áldozatát.
     
  • A kullancs eltávolítására a gyufa nem jó, mert Irinyi foszforral fedezte fel a gyufát, de a sok mérgezés miatt a mai EU gyufában nincs foszfor, mert az erős méreg, ebből fakadóan a kullancs nem is írtózhat a foszfor szagától.
     
  • Tudományosan nem bizonyított, hogy a polybé tablettában lévő b vitamin szagától írtózik a kullancs, ezért a megfelelő védelmet repellens riasztókkal lehet elérni.
     
  • Amennyiben csipesszel távolítsák el a kullancsot, úgy a szorongatás hatására a kullancs mint érző lény kínlódásában fertőző nyálat hogy köp áldozatába. A vérrel szívott, kifejlett kullancs szakszerű eltávolító eszköze a kullancs-eltávolító kanál.
     
  • A közelmúltban állatorvosokból álló munkacsoport az országunkat feltérképezte, és egyes területeken 50%-ban fertőzött kullancsokat találtak, melyek közül 95%-ban Lyme-kór fertőzöttséget találtak.
     
  • Az állatorvosi praxistapasztalat azt mutatja, hogy az elmúlt évben többszörösére ugrott a betegeken is talált kullancs példányok száma.
     
  • A szúnyogok meghozták Magyarországra a szívférgességet és a bőrférgességet, s mindkét parazitózis embert és kutyát egyaránt veszélyeztet!
     
  • Mivel meg tízszereződött a vérszívók társadalma, ezért rendkívül fontossá lett a prevenció!
     
  • Hazánkban leginkább három betegségért tehetők felelőssé a kullancsok: 1) a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásért (kullancsencephalitis) ez szerencsére köszönhetően a emberi védőoltásnak is csak kis számban fordul elő,  2) a Lyme-kórért. Esetében jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre emberi védőoltás, ezért fontos a korai felismerése és a kezelés haladéktalan megkezdése. 3) a Babesiosisért. Kutyáik számára kérjék állatorvosuktól a Lyme-kór és Babesiosis elleni védőoltásokat!
     


Mit ajánl védekezésként dr. Kapiller Zoltán a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület Elnöke?

A természetben kiránduló kutya hozhat haza az erdőről-mezőről kullancsot, ill. őket is csípik a szúnyogok. Úgy a kullancs terjesztette-, mint a szúnyogok terjesztette fertőzések otthoni gócává lehetnek. Ennek okán rendkívül az fontos kutyáinkat havonta preventíve kezelni az innovatív KULLANCSGYILKOS piriprol hatóanyagú, Prac-tic rácseppentő oldattal, hogy a vérszívók elpusztuljanak. A szívféreg fertőzés megelőzésére fontos havonta a milbemycin-oxim hatóanyagú Milbemax tablettát adni kedvenc kutyánknak és macskáknak (e tabletta másik képessége, hogy minden bélférget is kihajt négylábú házikedvencekből!

VIDEO

 

 

 

(kutyabarát.hu)

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...