Havi egy cseppentés életet menthet

Már havi egy cseppentés praktikus védelmet nyújt a kullancsok ellen kutyáinknak!

Mit kell tudni a kullancsokról?

A kullancsok obligát vérszívók, a pókszabásúak közé tartózó ízeltlábúak. Életükben csak egyszer szívnak vért, ezt követően a gazdáról lepottyannak, a nőstények petéiket lerakják, és összetöpörödnek, elpusztulnak. A kifejlett kullancsoknak a vérszívásához 2 – 4 napra van szükségük, és azért nehéz eltávolítani őket, mert szinte „bebetonozzák” a szájszervüket a gazdaállat bőrébe, hogy a teljes táplálkozási időszakot nyugodtan átvészeljék. Ekkor, vérszívás folyamán juttatják be a különböző kórokozókat, a kutya szervezetébe.

Több, különböző betegséget terjeszthetnek, az egyik leggyakoribb a babeziózis.

Az utóbbi időben az esetszámok jelentősen megemelkedtek, és a megbetegedés gyakorlatilag minden évszakban jelentkezik. Az első napokban szinte teljesen jellegtelen tüneteket okoznak, a kutya bágyadt és kedvetlen lesz, amelyhez nem ritkán igen magas, 40.5 °C feletti láz, és többnyire étvágytalanság társul. A szétesett vörösvérsejtek miatt a vizelet egyre sötétebbé válik, végül a színe feketekávéhoz hasonló lehet. A kutya állapota rohamosan romlik, míg végül nem tud lábra állni. Kezelés nélkül a kutyák legtöbbje néhány napon belül elpusztul, ezért a legfontosabb: a legcsekélyebb gyanús tünet, hirtelen lázas, elesett állapot megjelenése esetén késlekedés nélkül forduljon állatorvoshoz, még akkor is, ha Ön nem talált kullancsot a kutyájában! Mire a tünetek egyértelművé teszik a babéziózist, gyakran már késő a hatásos kezeléshez, akár egy nap késlekedés is a kutya életébe kerülhet!

A legfontosabb a kullancsok elleni védekezés, a megelőzés!

Különféle kullancs-irtó és távoltartó-szerek használata mellett is fordítsunk időt a kutya szőrének átvizsgálására, főleg ha rendszeresen járjuk az erdőt, mezőt akkor a séta után át kell nézni kutyánk szőrzetét és a talált kullancsot azonnal el kell távolítani, lehetőleg egyben és élve, erre különféle csipeszek és kanalak szerezhetők be. Az olajjal vagy benzinnel való leöntés nem javasolt, teljesen hibás tévhit! Kezelésre és megelőzésre különböző, úgynevezett rácsepegtető oldatok „spot on-ok” vannak forgalomban. A Prac-tic spot on azért kiemelkedő a többi rácsepegtető oldat közül, mert a kiváló kullancs és bolha elleni hatékonysága mellett, a legkülönbözőbb időjárási körülményeknek, pl. eső és esőben történő sétáltatás, vagy az erős direkt napsugárzásnak kitett kutyák esetén- is ellenáll, és hatékony védelmet nyújt a kullancsok ellen, így havi egy cseppentéssel, akár kutyánk életét is megmenthetjük!

VIDEO

 

 

(kutyabarát.hu)

(X)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...