Tudnivalók az angol bulldogról

Az angol bulldog megítélése napjainkban eléggé ellentmondásos. Az eltérő vélemények azonban inkább a küllemére vonatkoznak. A jellemét, karakterét, tulajdonságait a szakemberek általában nagyra tartják. Gyengéd a gyermekekkel, türelmes a gazdájával.

Kellemes társ a lakásban, hiszen imádja a kényelmet, a sok alvást, a henyélést (bár tévét nézni mellette kissé problémás, mert hangosan horkol).

A fajta története, kialakulása

Az angol bulldog ősi harci kutyafajta leszármazottja. Őse dogszerű, molosszoid kutya volt, amelyet a rómaiak és a görögök vadászatra (nagyragadozók elfogására) és harci játékokra egyaránt használtak. Valószínűsíthető, hogy kereskedők által került Angliába. Itt több mint hatszáz évig az emberek szórakoztatása céljából bikák ellen uszították. A viadalokon szereplő állatok azonban még hosszabb lábúak és harciasabbak voltak 1835-ben szerencsére betiltották Angliában az állatviadalokat, így a bulldogok „munkanélkülivé”, és az állatvédők állandó bírálatainak célpontjává váltak. A végső kiirtástól az ezidőtájt divatba jött kutyakiállítások mentették meg őket. A tenyésztők klubokba alakították, és megalkották az angol bulldog standardjét is. arckifejezése, ráncainak különböző elrendeződése finoman érzékelteti éppen aktuális érzéseit.

Tunyának és lustának tűnik, ugyanakkor hihetetlen gyorsan fut, ha kell: mint a rakéta, oly sebes tud lenni. Gumilabdaszerűen ugrik, akár másfél métert helyből. Őrző-védő feladatot is rá lehet bízni. Ha küzdeni kényszerül feltámad benne a régi ősök vadsága. Nem ismeri a megadást és a vereséget, ezért semmiképpen nem ajánlatos más kutyákkal összeverekedtetni. Elszántságban és vakmerőségben a kutyák között vezető pozícióban van. De nemcsak fizikai tulajdonságai, hanem mogorvának tűnő külsejét meghazudtoló játékossága is az angol bulldog mellett szól: felnőtt korában is egy kölyökkutya elevenségével hívja játszani gazdáját vagy fajtársait; ismeretes egy hazánkban élt kan, akinek kedvenc játékszere egy 20 kilós vasrúd volt, vígan hurcolta nap mint nap.

Sértődékeny, ilyenkor hátat fordít. Túl makacs embereknek nem ajánlott, inkább türelmes, vidám, az élet nehézségeit humorral áthidaló gazdáknak való. Kerüli a felesleges mozdulatokat: bármilyen érdekes szituációban, amikor más kutya kiugrik a bőréből (pl.: új kutya érkezése), képes csak a szemét az érdekesség felé fordítani, hitelesen alakítva a „hidegvérű angolt”. Ha valaki közel kerül hozzá, elvarázsolja rendkívüli hűsége és különleges karaktere. Aki ismeri, vallja: már-már nem is kutya ez az angol bulldog!

 

Bulldog Fajtamentés

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...