Saját KB bal
Saját KB jobb
Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolata

Domesztikáció – a kutya és az ember különleges kapcsolata

A hétköznapi tapasztalatok alapján senki nem vonhatja kétségbe, hogy a kutyák és az emberek megértik egymást. A domesztikációs folyamatnak köszönhetően a kutyák és az emberek egy olyan különleges kapcsolatra tettek szert, amelynek eredményeképpen mára a kutyák az emberi társadalmak szerves részeivé váltak.

A kutatók úgy tartják, hogy a kutyák viselkedése olyan irányba változott, hogy növeljék túlélési esélyeiket az emberi környezetben. Ez a folyamat segítette az emberek és a kutyák közötti kommunikációt is, hiszen a kutyák olyan készségekre tettek szert, amelyek segítségével egyre jobban megértették az ember kommunikációs jelzéseit.

Kommunikációs nehézségek

Az emberek a csimpánzokkal együtt a főemlősök rendjébe, ezzel szemben a kutyák a ragadozók népes táborába tartoznak. A kutya és az ember alkotta vegyes fajú csoportok működése azért is különleges, mert a közösséget alkotó két faj evolúciós leszármazási vonala mintegy 95 millió éve különült el egymástól.

Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolata  Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolata

Mind a főemlős, mind a ragadozó fajokra gyakorta jellemző, hogy intenzív társas életet élnek, ugyanakkor az általuk használt kommunikációs jelzések sok esetben eltérnek.

Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolataTalán erre az egyik legszemléletesebb példa, hogy a legközelebbi rokonaink a csimpánzok is szeretnek ölelkezni, ahogy mi emberek is. Képzeljünk csak el, ahogy a nőstények a mellkasukhoz ölelik a kölykeiket, és ahogy a kölykök viszont ölelik az anyjukat. A fiatal csimpánzok is gyakran ölelkeznek, csakúgy, mint a felnőtt egyedek, akik békítő szándékaikat igyekeznek kifejezni.

Azonban a kutyák nem ölelkeznek! A kutyák a mancsukat szociális jelzésként csupán a játékra hívó magatartásnál, illetve a domináns szándék kifejezésénél használhatják, de soha nem találkozhatunk ölelkező kutyákkal.

Nem mindig illik kezet nyújtani

Számtalan probléma forrása lehet az emberek és a kutyák eltérő üdvözlő viselkedése is. Gondoljunk csak bele, hogy hogyan szoktuk megközelíteni az idegen kutyákat az utcán. Az emberek hajlamosak a kutya felé közelíteni még akkor is, ha a kutya a találkozáskor egyértelműen nem tetszését fejezi ki (pl. hátrál). A közelítő viselkedés mellett gyakorta előfordul, hogy az emberek a kutya fölé hajolnak, és kezükkel „babrálják” a kutyát. Vajon miért?

Mi, emberek akárcsak a csimpánzok az üdvözlés során szemből közelítünk egymás felé, miközben kinyújtjuk a kezünket, és szemkontaktust veszünk fel.

Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolata  Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolata

Ez a belső késztetés annyira erős, hogy még a gazdák felszólításai és/vagy a kutyák figyelmeztető jelzései sem elegendők ahhoz, hogy felhagyjunk ezzel a helytelen szokással. Az emberi üdvözlő viselkedés általában fenyegetően hat a kutyákra.

Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolataFigyeljük csak meg, hogy mi történik, ha két jól szocializált kutya találkozik a parkban. A kutyák a szemkontaktust elkerülve, a másik fél hátsójának megszaglászásával ismerkednek.

Ha a kutyák szemtől-szembe közelítik meg egymást, felvéve a nyílt szemkontaktust, akkor nagy az esélye annak, hogy a találkozás verekedéssel ér véget.

Fentiek alapján, ha mindenképp szeretnénk megismerkedni egy idegen kutyával az utcán, akkor álljunk meg, és fordítsuk oldalunkat a szemből jövő kutya felé, és kerüljük a szemkontaktust. Várjunk addig, amíg a kutya magától közelít meg minket, ha azonban nem teszi, akkor az azt jelenti, hogy nem szeretne ismerkedni, így mi se erőltessük rá akaratunkat. Talán mi szeretnénk, ha minden szembejövő idegen megtapogatna bennünket? Természetesen nem. Ha szerencsénk van, és a kutya megközelít bennünket, akkor is maradjunk nyugodtan, engedjük, hogy a kutya megszagoljon, és óvatosan, inkább az állánál simogassuk meg, ne a feje tetején.

Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolata
Tilos és veszélyes! Érdemes megnézni a kutya ábrázatát a képen!

Sok olyan kutya van, aki már megszokta az idegenek furcsa üdvözlését, így számukra nem kellemetlenek az efféle találkozások. Azonban nem szabad általánosítanunk, hiszen nemcsak a fajták között, de egyben fajtán belül, az egyedek között is lehetnek különbségek.

Domesztikáció - a kutya és az ember különleges kapcsolataMit is jelent a sárga jelzés?

Magyarországon is elterjedni látszik a „The Yellow Dog Project”, vagyis az „Adj teret a sárga jelzésű kutyának” néven ismertté vált irányzat. A kutyán lévő sárga jelzés arra hívja fel a közeledő idegen gazda, járókelő figyelmét, hogy a jelzett ebnek térre van szüksége, vagyis az idegen gazda – legalábbis a másik gazda megkérdezése nélkül – ne engedje oda a kedvencét, a járókelő ne közelítsen a sárga jelzést viselő kutyához. A jelzésnek köszönhetően a gazdának lehetősége van arra, hogy felhívja a másik gazda, gyalogos figyelmét, hogy adjanak teret a kutyájának.

 

Miklósi Bernadett
(kutyabarát.hu/best dog kutyakiképzés)

Forrás:
Druzkhova AS, Thalmann O, Trifonov VA, Leonard JA, Vorobieva NV, et al. (2013) Ancient DNA analysis affirms the canid from Altai as a primitive dog. Plos One 8: e57754.
Topál, J., Gergely, Gy., Erdőhegyi, Á., Csibra, G., Miklósi, Á. 2009. Differential sensitivity to human communication in dogs, wolves, and human infants. Science, 325: 1269-1272.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...