Saját KB bal
Saját KB jobb

Ismerd meg a Fajtamentőket! Vizslamentés

Fajtamentőket bemutató sorozatunk következő csapata a Vizslamentés. Menhardt Evelinnel, a Vizslamentés vezetőjével készítettünk interjút.

Kutyabarát.hu: A Vizslamentés egy önkéntes, baráti alapon létrejött csapat, amely a rászoruló vizslák gazdához juttatását és rehabilitációjukat tűzte ki célul. Mióta tevékenykedtek? Hogyan, milyen eszközökkel, milyen háttérrel tudtátok megkezdeni a tevékenységeteket?

Menhardt Evelin: A harmadik évünket tapossuk immár. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a vezetőségi csapatban időközben voltak személyi változások, ám vélhetően a működőképességünk legfőbb oka az, hogy mindannyian évek óta ismerjük egymást az állatmentésen keresztül, korábban is dolgoztunk már együtt csak nem ekkora intenzitással és persze mindannyiunknak vizslája van. A kezdeti lépések rettenetesen nehezek voltak. Az állatvédelemből szerzett korábbi tapasztalatokra és kapcsolatokra tudtunk leginkább alapozni. Fontos volt, hogy a napi teendőket olyan emberek lássák el és olyan feladataik legyenek, amikben a legjobbak, és amik a legközelebb állnak hozzájuk.

Menhardt Evelin

Kutyabarát.hu: Mivel nincs menhelyetek igen nehéz feladat elé állíthat Titeket a vizslák ideiglenes  elhelyezése. Kb. hány ideiglenes befogadóval tudtok együttműködni? Jelentkeznek Nálatok folyamatosan ideiglenes befogadók? Ki lehet Nálatok Ideiglenes befogadó? Hogyan jelentkezhetnek?

Menhardt Evelin: A kezdetek kezdetén az volt az egymás közötti megállapodás, hogy „vizslának családban a helye. A testi-lelki rehabilitációnak és a szocializációnak is ez a leggyorsabb módja. Vizsla nem élhet rácsok mögött hosszasan: ilyen esetekben csak minimális információ áll rendelkezésre róla, a jelleméről, ami a sikeres örökbeadást is veszélyeztetné. Egy átlagos hónapban 30-40 családdal dolgozunk együtt, akiknek egy része állandó ideiglenes befogadó. Azért lett a rendszer sikeres, mert  mi magunk is voltunk/vagyunk és leszünk ideiglenes befogadók olykor. Pontosan ismerjük a buktatókat, a nehézségeket, így azoknak a megoldását is.  Az FB-oldalunkon és az [email protected] címen szoktak jelentkezni az ideiglenes befogadásra vállalkozók, akiknek egy tesztlapot kell kitölteniük.  Mivel a tápot, az orvosi ellátást, és a gyógyszereket biztosítjuk, nekik „csak” a szeretetet, az odaadást, a meleg otthont, a gondoskodást kell biztosítaniuk. Folyamatosan képeket, fotókat és beszámolókat küldenek nekünk, ez is nagy segítség a sikeres örökbeadáshoz.

Kutyabarát.hu: Hogyan néz ki Nálatok az örökbefogadás menete? Milyen kritériumok alapján döntitek el, hogy megfelelő az adott kutya számára a gazdi-jelölt?

Menhardt Evelin: Ez egy nagyon-nagyon nehéz kérdés! Ahogyan az ideiglenes befogadó, a gazdijelölt is kitölt egy kérdőívet. A személyes beszélgetések, levelezések finomítják a felek igényeit és a másikról kialakított képet. Gazdijelölt és kutya találkozása is mérföldkő, illetve az ideiglenes befogadó véleményére is nagyon sokat adunk a jelöltek megítélésének esetében. Van aztán az ezer apró részlet. Mennyit dolgozik, kirándul a leendő család, vannak- e gyerekeik, volt-e már kutyájuk? Sok-sok apróság. Ami biztos, hogy csak kinti tartásra és ivartalanítás nélkül nem adunk kutyát. (Ez utóbbinál a kor és az egészségi állapot is számít, természetesen.)

Kutyabarát.hu: Kiknek ajánlod a fajtát? Milyen tulajdonságokat emelnél ki a vizsláknál?

Menhardt Evelin: “Hol vagy? Mit csinálsz? Megyünk már? Hol maradtál? Meg kell szagolnom! Fussunk! Mi az? Meg kell néznem nekem is! Te ki vagy? Játszunk? Okosan nézek, ülök, adj enni!” 🙂 Ha ezt valaki folyamatosan bírja – megmutatja – játszik – sétál – fut – kirándul, no meg szellemileg is fárasztja a kutyát, az az igazi vizslának való gazdi! Ők tökéletes társas és családi kutyák, de a napi 2×10 perc pórázon sétával soha nem lesznek boldogok és elégedettek.

Kutyabarát.hu: Az utóbbi időben láttál pozitív változást a felelős állattartás terén? Hogy látod a helyzetet?

Menhardt Evelin: Kritikus vagyok és maximalista, mivel az állattartásnak jócskán látom az árnyoldalát. Mindemellett persze a minimális előrelépéseket is, szóval a “van még bőven hova fejlődni megfogalmazás mellett maradnék.

Kutyabarát.hu: Milyen rövid – illetve hosszútávú tervei vannak a fajtamentésnek?

Menhardt Evelin: Létezik egy fogalom, lassan szállóige: „titok kommandó. Folyamatosan vannak terveink, ötleteink, módszeresen meg is valósítjuk őket. A tervezés, megvalósítás szakaszban sokszor szorulunk külső segítségre, igyekszünk azt is mindig zárt körben intézni, hogy aztán sok-sok ember együtt örülhessen a megvalósult aktuális álmunknak.

A legesleghosszabb távú terv az, hogy egyszer már nem lesz a munkánkra szükség. Hiszen abban a társadalomban amiben mi szeretnénk élni, minden gazdi érti a kutyáját, minden eb boldog, nincsenek felesleges szaporulatok, nincsenek megunt állatok, és az örökösök nemcsak a háznak, de a kutyának is örülnek. Mi pedig sütit sütünk, kötögetünk – természetesen a vizsláink társaságában. 🙂

 

A Vizslamentés profiloldala.

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...