Mágneses vonalak mentén ürít a kutya

Kutyatulajdonosok biztos észrevették már, hogy ebük sokszor fészkelődik, keresi a megfelelő pozíciót, mielőtt elvégzi a dolgát. Ez a viselkedés valóban általános: a Frontiers in Zoology című szaklapban megjelent tanulmány bebizonyította, hogy a kutyák a Föld mágneses teréhez igazodnak, amikor leguggolnak könnyíteni magukon. Viselkedésük megváltozik, ha a mágneses tér nem stabil.

A cseh kutatók szerint a kutyák a Föld mágneses mezejének apró változásaira is érzékenyek. Tanulmányukhoz két év alatt hetven különböző kutya testének helyzetét mérték meg 1893 székletürítés és 5582 vizelés alkalmával.

Az eredmények alapján, ha nem zavaros a mágneses tér, a kutyák jobban szeretnek az észak-déli tengely mentén orientálódni. Ha a mágneses tér instabil, ezt a viselkedést nem lehet megfigyelni: a kutyák a mágneses tér elhajlásához próbáltak igazodni, a polaritásváltozásra sokkal érzékenyebbek, mint a mező erősségére.

Ez az első alkalom, hogy emlősöknél is sikerült megfigyelni a mágneses mező viselkedésbefolyásoló hatását. A kutatók szerint a kutyák igazából nem az észak-déli tengelyhez igazodnak, hanem megpróbálják elkerülni a kelet-nyugati tengelyt. Abban nem biztosak, hogy ez tudatos-e.

Az okokról csak találgatnak: a viselkedésnek valószínűleg biológiai oka van: a kutyák valószínűleg térképként használják a mágneses teret, amit néha kalibrálni kell. Ürítéskor megállnak, és igazodnak, ez hasonló ahhoz, ahogy az emberek például hegymászás közben pihenéskor ránéznek a térképre.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: index.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...