Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya a repülőn

Mit csináljanak azok, akik repülővel utaznának és nem szeretnék, vagy éppen nem tudják otthon hagyni a család házi kedvencét?

Sokan szeretnék persze, hogy ha már ők kikapcsolódnak, a kutyájuk is velük „pihenjen”. De biztos, hogy ez pihentető négylábú társunknak?

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy magunkkal vigyük-e szőrös barátunkat repülős nyaralásunk alkalmával. Hallani sok jó, és rossz élményt is. Nem is olyan régen még volt olyan időszak, hogy nem is lehetett felvinni állatot a repülő alkalmatosságra – manapság is van ilyen légitársaság – , vagy annyira nem törődtek velük, hogy megsérültek, vagy akár el is pusztultak 1-1 hosszabb út alatt. Ha ismerőseinket végigkérdezzük, vagy elolvasunk pár fórumot az interneten, akkor számos pozitív példával is találkozhatunk, ami talán megnyugtatja a gazdák lelkét. A kutyákat sajnos nem biztos…

UTAZÁS ELŐTT

Egyes kutyáknak nem jelent gondot a repülés, például azoknak, akik már az autókázáshoz kényelmesen hozzászoktak. Vannak viszont, akik számára nagyobb próbatételt jelent ezzel az új élménnyel való találkozás. Az ismeretlen zajok, szagok, történések miatt stresszes élmény lehet kedvencünknek. Az is fontos, hogy kedvencünknek ne legyen ismeretlen a ketrec, éppen elég, ha minden más idegen körülötte. Szoktassuk hozzá az utazás előtt, fokozatosan növelve a ketrecben eltöltött időtartamot, ha ez korábban nem történt volna meg.

Mint ahogy más járművön, itt is jegyet kell váltani a kutyusnak. A jegy megvásárlásakor ne felejts el gondoskodni a kutya jegyéről is! Mindig olvasd el figyelmesen az adott légitársaság kutyák szállítására vonatkozó utazási feltételeit, nehogy kellemetlen meglepetésként érjen. Az állatbarát repültető cégek kedvesen fogadják az állatot és külön állatorvost is foglalkoztatnak, aki megvizsgálja és kicsit elbódítja a kedvencet, hogy az könnyebben viselje az utat. Jól jöhet, ha elvisszük a kutya otthoni párnáját, vagy pokrócát, így az ismerős holmival csillapíthatjuk nyugtalanságát.

Lényeges, hogy vigyünk magunkkal „úti patikát” az állatnak is, összeállításában pedig kérjük állatorvosunk segítségét, aki kiállít néhány nélkülözhetetlen papírt is a kutyának. Időben keressük meg ezzel a kéréssel – akár több hónappal az utazás előtt-, mert sok időbe telhet az adminisztráció. Az utazás előtt valószínűleg kell egy 1 hétnél nem régebbi hatósági állatorvosi igazolás. De ami a legfontosabb, hogy legyen kutyusunknak útlevele!

Az egységes Európai Uniós Állatútlevél kiváltása minden olyan esetben szükséges, amikor a gazdi a kedvencével elhagyja Magyarország területét és EU-s országba vagy EU-n kívüli, 3. országba határátlépést tesz. Az Állatútlevél csak beültetett mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással együtt érvényes. Hallani olyanról viszont, hogy hamisítják a Pet Passportot, olcsóbban kínálják, persze internetes regisztráció nélkül. Ha ez a határon derül ki, akkor vagy senki nem utazik, vagy csak a kutya, de a legrosszabb esetben eljárás alá is vonhatnak minket.

UTAZÁS KÖZBEN

Jó tanács, aggódó gazdiknak, amellyel meg tudjuk előzni a felesleges idegeskedést, és persze a bajt: ne szállj fel a repülőre addig, míg meg nem győződtél róla, hogy a kutya is a gépen van. Kérdezd meg erről a légi utaskísérőt, de sokszor ezt megteszik maguktól is. Ugyanez a helyzet leszálláskor is, addig ne hagyd el a gépet, amíg meg nem győződtél róla, hogy a kutyát levették a gépről. Amint ez megtörtént, siess érte a poggyászpulthoz, hogy minél hamarabb megnyugtasd szegényt és ismerős szagokat érezzen.

Az útra készíts be bőségesen ételt és vizet! Mindig kifejezetten repülésre alkalmas kemény falú szállítóeszközbe helyezd a kutyád, melyen jól látható módon szerepel a címed és az elérhetőséged. Hasznos lehet, ha ragasztasz rá élő állat („Live animal”) feliratú matricát. Mindig legyen rajta a kutyán a nyakörve, a nyakörvén pedig tisztán olvashatóan a neve, és a te elérhetőségeid, lehetőleg egy külföldön is állandóan elérhető telefonszámmal, ha hosszabb időt fogsz kint tölteni. Ha megoldható közvetlen járattal repülj, vagy olyan kevés átszállással, amennyire csak lehetséges. Praktikus tanács, hogy a szállítóeszközön legyen rajta az úti cél, azaz a végső célállomás repülőterének 3 betűs jele. Becsekkoláskor elvileg ráhelyezi a földi személyzet, de az a biztos, ha magunk is megcsináljuk.

Fontos tudni, hogy állatot szállítani lehet utastérben (PETC), és poggyásztérben (AVIH) is. Mit is jelent ez, és mire kell odafigyelni?

Utastérben való szállítás

A legtöbb légitársaság rövidebb útvonalain engedélyezi kisebb állatok fedélzeten történő szállítását, ha az megfelel a társaság ide vonatkozó szabályainak. A szabályok egy része általános, minden társaságnál azonos, más részét viszont a légi fuvarozók saját maguk alakítják ki. Utazás előtt természetesen mindenképpen érdeklődjünk! Az állatok szállításának díja túlsúlyszámítás alapján történik, azaz pl. egy 5 kg-s kutya szállítása annyiba kerül, amennyibe az adott járaton 5 kg túlsúly. Megeshet azonban, hogy elutasítják kérésünket, például akkor, ha már beregisztráltak arra a járatra egy cicát. Ugyanis általában egy gép fedélzetén egyszerre csak maximum 2, ugyanolyan típusú állat utazhat. Az utasok testi épségét veszélyeztető és vemhes állatok nem szállíthatók a fedélzeten.

A szállítási eszközre is szigorú szabályok vonatkoznak. Például el kell, hogy férjen a gép ülése alatt, keményfalúnak és szivárgásmentesnek kell lenni, valamint a ketreccel együtt az állat súlya nem haladhatja meg a 7-8 kg-t. A repülőjegy megvásárlásakor ezt is jeleznünk kell, továbbá meg kell adnunk a ketrec háromdimenziós méretét, valamint az állat fajtáját. A kutyát a szállítóeszközből az utazás során tilos kivenni. Ez nehéz lehet, egy-egy problémásabb állatkánál, de a légitársaságok részéről érthető a kérés. 2010-ben például egy harapós kutya miatt kényszerült útja megszakítására egy repülőgép az Egyesült Államokban. Az aprócska, mindössze 5 kilós eb egy 89 éves asszonyé, aki ketrecben vitte magával kézipoggyászként kutyáját a járatra. Az eb nyugtalan volt, mire egy utas megpróbálta csitítani, ám csak annyit ért el, hogy az állat megharapta és kitört ketrecéből. Ezek után futkározni kezdett az ülésfolyosón és megharapott egy légikísérőt is.

Poggyásztérben való szállítás

Azok az állatok, amelyek nem felelnek meg a fedélzeti szállítás követelményeinek, de a légitársaság élő állat fuvarozási szabályainak eleget tesznek, a gép rakterében légi áruként szállíthatók. A poggyásztérben való állatszállítást szintén előre kell jelezni, de ennek folyamata már a cargo-szállítás menete szerint zajlik. A légitársaságok az utastérrel megegyező kabinnyomást és hőmérsékletet garantálnak a raktérben szállított állatok számára, fajtára vonatkozó kivételek nélkül. Amennyiben a cargo rész nem rendelkezik hőmérséklet szabályozóval, semmiképpen ne szállítsd ott a kutyádat! Extrém hőmérsékleti körülmények alakulhatnak ki, mely kockázatot jelent az állat számára. Ez a módszer tényleg csak abban az esetben javasolt, ha muszáj magunkkal vinnünk az állatot, például ha több hónapra, évre kell külföldre mennünk. Ugyanis míg az első esetben legalább a gazdi közelsége megnyugtatja a repüléstől amúgy sem nyugodt állatot, addig a második esetben ez sincs.

Ha nem találsz megfelelő utasszállító légitársaságot, speciálisan kutya szállítására alkalmas társaságokat is választhatsz. Ez sajnos árban a drágább megoldás. Az Amerikai Egyesült Államokon belül például igénybe lehet venni a Pet Airways szolgáltatását, amely kifejezetten állatok szállítására szakosodott, méghozzá luxusszínvonalon. Ennél a társaságnál azonban nem utazhatnak gazdák a járattal, még a raktérben sem…

Néhány népszerű ország élő állatok beutaztatásával kapcsolatos szabálya:

Olaszország az elmúlt időszak problémás esetei miatt jelentősen szigorított az ellenőrzésen, és a követelményeken, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen. Amennyiben gyanújuk merül fel a dokumentumok, illetve az abban igazoltak valódiságát illetően, komoly intézkedéseket is foganatosítanak az állatot szállító személyekkel szemben.

Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is.

A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek, mert itt ellenőrzik a kutyáink papírjait.
Svájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál. Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte. Fontos tudnivaló azonban, hogy Svájcban nem kívánatosak a fül- és farokvágott egyedek, rövid ideig tartó ott tartózkodás (pl. pár napos nyaralás idejére) esetén azonban engedményeket tesznek.

Horvátország szintén nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), ezért oda a vonatkozó EU rendelet szerint nem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet.

A Szerbiába, Ukrajnába, vagy Oroszországba való beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény.

Az USA-ba vagy Kanadába kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie és rendelkeznie kell veszettség elleni védőoltással, valamint hatósági állatorvosi igazolással. Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ez a követelmény azonban nem általános, a különböző európai repülőtereken eltérő gyakorlat szerint járnak el.

Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni

Aki a Dél-Afrikai Köztársaságba szeretne kutyát bevinni, annak számos speciális előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie. A beutazás feltétele az EU-ban szokásos feltételeken túl a következő 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása: Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis, Lishmania.

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: kutya.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...