Saját KB bal
Saját KB jobb

Hőguta veszély!!!

A hirtelen beköszönt kánikula miatt esedékessé vált, hogy felhívjuk a figyelmet a hőguta veszélyeire.

A tűző napsütésben kedvenceink szervezete az emberéhez hasonlóan felhevül, túlmelegszik. A testükben felszabadult felesleges hőtől lihegéssel próbálnak megszabadulni, azonban ez nem mindig elégséges, és könnyen kialakulhat a baj. A hosszú szőrű kutyáknak (fajtától függetlenül) mindenképpen javasolt egy szakember által végzett szőrnyírás a nagy meleg kialakulása előtt. Azonban nem csak a hosszú szőrű kutyákat érinti ez a dolog, hiszen vannak bizonyos „rövidorrú” fajták, mint pl. a francia- és angol bulldog, a boxer, amelyek hajlamosabbak a problémára. A megelőzésben a gazdié az elsődleges szerep.

A bunda rövidre vágásával, gyakori itatással, az inkább kora hajnalra és késő estére időzített sétával csökkenthető a veszély. A kerti kutyák esetében gondoskodjunk árnyékos pihenőhelyek kialakításáról és elegendő mennyiségű friss vízről. A hőguta tünetei a következők lehetnek: az állat erőteljesen liheg, zihál, nyugtalan, esetleg nem képes felállni, lábai szétcsúsznak, testhőmérséklete megemelkedett, nagyon bágyadt. Természetesen nem minden erősebb lihegés minősül hőgutának, de egyértelműen a felhevülés jele, ezért érdemes ilyenkor fokozottan figyelnünk kedvencünkre.

Abban az esetben, ha a kutyánkon a hőguta tüneteit észlejük betekerhetjük egy hideg vizes törölközőbe, ami azonnali hűtést biztosít, azonban rövid időn belül mindenképpen keressük fel az állatorvost.

 


Dr. Laczkó Tímea (a Rákosligeti Állatorvosi Rendelő állatorvosa)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...