Saját KB bal
Saját KB jobb

Válogatós kutyák

Gyakorta hallható vélemény, hogy a kutyának is szüksége van a változatos táplálásra, mivel előbb-utóbb ráun az etetett tápra. Sokan úgy kezelik kutyájukat, mintha ember volna, és ez érvényes az ennivalójuk elkészítésére is.

Főznek a kutyának, ízesítik az eledelét, sőt rendszeresen váltogatják a tápokat, és vannak, akik még össze is keverik a különböző táp fajtákat.

Abban az esetben, ha a változatos táplálás alatt azt értik, hogy a kutyának sokféle, különböző tápanyagra van szüksége, azaz helytelen kizárólag pld. húst etetni vele, akkor ez valóban igaz. Sokan, sokszor elmondták már, az egyoldalú húsetetés számtalan egészségügyi panaszt okozhat, pld. alacsony kálciumtartalma miatt csontrendellenességekhez (is) vezethet. A kutyáknak állati eredetű fehérjékre, de mellette zsírokra, szénhidrátokra, mikro-, és makroelemekre, vitaminokra is szükségük van. Ezek megfelelő biztosítása viszont nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak elegendőt kell mindenből etetni, de túladagolni sem szabad. Egyes vitaminok – A,D,E,K -túladagolása is betegséget okozhat, vagy a szénhidrátok, zsÍrok túletetése elhízáshoz vezethet, továbbá a zsírsav vagy fehérjehiányos táplálás is a szervezet működési zavarait eredményezheti. A helyes összetételű kutyaeledel házilagos előállítása nem egyszerű feladat. Szerencsére ma már számtalan, a szükséges alapanygokból készült és megfelelő összetételű, ún. komplett táp kapható a piacon, „csak” a kiválasztására kell a tulajdonosnak egy kis figyelmet fordítania, és arra is csupán egyszer. Amennyiben kiválasztotta a megfelelő tápot -és ebből már nincs olyan túl sok forgalomban- akkor tovább nem kell a változatos táplálásért aggódnia. A teljesértékű táp tartalmazza mindazt, amire a kutyának szüksége van.

Arra viszont biztosan nincs szüksége, hogy a tápokat cserélgessük a „változatosság kedvéért”. Sőt, ha a táp etetése során a kutya emésztése rendben működik, a tápváltással megzavarhatjuk azt. Jól ismert, hogy az emésztési folyamatok egy részét a bélben élő hasznos bélbaktériumok végzik el, ezeket kifejezetten megzavarhatja egyes új összetevők váratlan felbukkanása, ami emésztési zavarokhoz, hasmenéshez vezethet. A kutyák számára (is) kifejezetten előnyös az állandóság a táp etetésben.

A kutyák nem emberek, nem vágynak kulináris élvezetekre, tápanyag és energiaszükségletük kielégítését diktálják ösztöneik, nem hiányzik nekik az ember számára oly kedvelt evés élvezete.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutyák nem részesítenek előnyben különböző ízeket. Tudjuk, hogy szeretik a zsírok, az állati fehérjék ízét, kedvelik a sós- , kevésbé az édes ízt, bár erre rászoktathatók (csokoládé jutalmazás). Ez azt is jelenti, hogy a gyenge beltartalmú (alacsony állati fehérje) tápokat is elfogadja a kutya, ha az számára kedvelt ízű, pld. jó alaposan megsózott. Ezért ,a gazda feladata és felelőssége a megfelelő beltartalmú, összetételű táp kiválasztása, azt soha ne bízzuk próbaetetés alapján a kutyára.

Egy táp elfogadását több tényező is befolyásolja: az összetevők: nagyobb fehérje és főleg zsírtartalom, az ízesítők: pld. só vagy pld. hal, máj Íze, a táp illata, a táp kiszerelési formája: általában a száraz tápokat kevésbé (esetleg nedvesíthetjük kezdetben), a konzerveket jobban kedvelik (de a konzerv szavatossága rövid, gyorsan megromlik), de még a tápszemek formája, mérete is, attól függően, hogy milyen könnyen tudják a szájukba venni vagy megrágni. A tápevésre a kutyák egy részét rá kell szoktatni.

A kutya pontosan tudja, hogy mire van szüksége, addig amíg a természetben szabadon él , elejtheti a zsákmányát, és abból azt fogyaszt el, amire szüksége van. Megeszi az elejtett zsákmány, pld. madár gyomor-béltartalmát, annak tartalmával, növényi részekkel (rostokkal), gabonamagvakkal (szénhidrátokkal) majd a húsát (állati fehérje),és mindezekkel mikro és makroelemeket, vitaminokat. Abban az esetben azonban, ha a kutyának erre nincs lehetősége, – nem engedjük, hogy a szomszédunk kertben kapirgáló, búzát, kukoricát fogyasztó tyúkjait levadássza – akkor ne a kutya válasszon az tápok ízesítése, hanem a gazdája az összetétele alapján.

Dr.Berkényi Tamás állatorvos, EUKANUBA

 

Forrás: webkutya.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...