Értik a kutyák a videóhívást?

Ha hosszabb-rövidebb időre magára hagyjuk kutyáinkat, jó lenne tudni, hogy vannak. Esetleg megnyugtatni őket, hogy jól vagyunk, nem hagytuk el őket, és gondolunk rájuk. Erre találták fel a videóhívást, nem? És sok gazdi szívesen „beszél” is ily módon a kutyájával, hiszen, a hanghívással ellentétben, így láthatjuk azt is, hogy ők mit szólnak a dologhoz, hogy vannak? Vagy nem? Vajon mennyire jó eszköz erre a videó?

„A kutyák abszolút nem értik a FaceTime-ot vagy a videóhívást” – nyilatkozta a The Wildestnek Dr. Nathan Lents, a John Jay College biológiaprofesszora. „Az a lényeg, hogy a kutyák, mint a legtöbb emlősállat, elsősorban a szaglásukkal tájékozódnak. A szaglásuk nagyságrendekkel érzékenyebb és pontosabb, mint a miénk. Mivel az emberek elsősorban a látásuk útján érzékelik a világot, ezért ez számunkra valószínűleg elképzelhetetlen.”

A kutyák számára pedig a vizuális kommunikáció világa marad némileg rejtve. Bár a családban élő kutyák látása sokkal fejlettebb, és az ember mellett megtanulnak egy vizuális világban boldogulni, a videóhívást valószínűleg kevésbé értik. „A kutyák a dolgokat és az embereket az egyedi szaguk alapján azonosítják elsődlegesen, és nem a vizuális és hangjelzések alapján. Ezért feltételezhető, hogy ha hallanak egy egy ismerős hangot egy telefon- vagy videóhívásban, ez inkább összezavarja őket. Valószínűleg ezért van az, hogy a videóhívást hamar megunják.

Persze, ebben is vannak egyéni különbségek. Vannak olyan kutyák, akik kifejezetten élvezik a TV-nézést és az egyéb videós tartalmakat. Az ő számukra a hívásnak ez a módja is érdekes lehet. A többség azonban a hang hallatán inkább a gazdit kezdi keresni, szimatolni a készülék mögött vagy a szobában.

Összefoglalva, a videóhívást inkább a gazdik megnyugtatására találták ki. Ugyanakkor, az ezzel kapcsolatos tapasztalatok elég változatosak, ezért nem jelenthetjük ki, hogy a kutyák egyáltalán semmit sem értenek belőle. Dr. Marc Bekoff biológus véleménye szerint, nehéz pontosan megállapítani, hogy miből és mennyit ért meg egy kutya.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/do-dogs-understand-facetime; Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-smiling-while-looking-at-a-cellphone-5908720/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...