Saját KB bal
Saját KB jobb

Hajaj, vagy inkább szőr-jaj – mit tegyünk a vedlés elősegítésére?

Ha itt az ősz, akkor itt a szezonális vedlés ideje is. Ilyenkor, mint a fákról a levelek, úgy hullik a kutyákról a szőr. Nem kell kamera, pontosan tudhatjuk, hol járt, mit csinált kedvencünk amíg nem voltunk otthon. Csak követni kell a szőrnyomokat. De mit tehetünk, ha szeretnénk mielőbb túlesni ezen az időszakon? Hogyan gyorsíthatjuk fel a vedlést?

A vedlés gyorsítására az egyik legjobb módszer, ha alaposan megfürdetjük és a bunda típusának megfelelően kikeféljük a delikvenst. Ez, kutya függvényében akár egész napos elfoglaltságot is ígér. Ha bizonytalanok vagyunk a dolgunkban, inkább kérjük kutyakozmetikus szakember segítségét. Ennek előnye egyrészt, hogy kutyánk megfelelő, szakértő ápolásban részesül. A kutyakozmetikus rendelkezik minden szükséges eszközzel, például aljszőr kefével, bontóval és még ki tudja milyen egzotikus szerszámokkal. Másrészt pedig nagy teljesítményű szárítóval, ami a legtöbb háztartásban nem alapvető felszereltség. Évente kétszer, tavasszal és ősszel, érdemes minden bundás kutyust elvinni kozmetikába. Ezzel nemcsak a higiéniájukhoz járulunk hozzá, de nagyban gyorsítható a vedlés folyamata is.

A kutyakozmetikus egyébként abban is tud segíteni, hogy milyen kefét, fésűt, használjunk otthon, és milyen gyakran szükséges kedvencünk bundáját ápolni. Ez a második lépés ugyanis. A rendszeres kefélés segít eltávolítani a kihulló szőrszálakat. Így azokat nem szépen lassan potyogtatja el a kutya. A vedlési időszakban érdemes gyakrabban kefélni a kedvenceket, méghozzá a megfelelő eszközzel. A nem a szőrtípusnak megfelelő kefe roncsolhatja a szőrt, vagy éppen csak nem elég hatékony. Ahány bunda, szinte annyi kefe – és nem könnyű megtalálni a megfelelőt. Ne habozzunk segítséget kérni szakembertől.

Az ápolás mellett a táplálkozással is segíthetünk vedlés idején. Érdemes olyan étrendkiegészítőket adni ilyenkor, amelyek hozzájárulnak a szőrzet egészségéhez. Ilyen lehet a kókuszolaj (akár külsőleg, a bundára is!), a lazacolaj vagy a sörélesztő.

A túlságosan elhúzódó, vagy szokatlanul intenzív vedlés (de a vedlés elmaradása is) utalhat betegségre, ásványi anyag vagy vitamin hiányra is. Ha kutyánknál bármilyen eltérést tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: https://www.pexels.com/photo/purebred-dog-resting-on-ground-in-countryside-3752118/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...