Saját KB bal
Saját KB jobb

5+1 dolog, amire érdemes figyelni, ha gazdiként babát várunk

A várandósság egyszerre izgalmas és csodálatos időszak az életben, ami számos új helyzetet és nehézséget is hozhat magával. Ha nemcsak várandósak vagyunk, de egy kisállat is lesi otthon minden lépésünket, azonban érdemes néhány dologra felkészülnünk. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze, hogy megkönnyítsük a dolgodat és felhőtlenül teljen a babavárás neked és házi kedvencednek is.

1.    Megváltozik a szagokhoz fűződő viszonyunk

Sokszor már a terhességi teszt előtt jelzi a várandósságot a kismamák orra. A hormonháztartás megváltozása miatt ugyanis érzékenyebbé válhatunk bizonyos illatokra. Különösen a kellemetlen szagok válthatnak ki erős reakciót, így rendszeresen fürdetett kutyusunkat is csak távolról tudjuk szeretni.

A macskaalom vagy a kutyagumi szaga pedig egyenesen elviselhetetlennek tűnhet a terhesség első hónapjaiban. A jó hír, hogy az első trimeszter végére ez az érzékenység csökken, ahogy a reggeli rosszullétek valószínűsége is kisebb lesz. Addig azonban érdemes másra hagyni a piszkos munkát.

2.    Extra vizsgálatokra lehet szükségünk

Mindenképp tájékoztassuk nőgyógyászunkat arról, hogy kisállattal élünk együtt, legyen szó kutyáról, macskáról, papagájról vagy akár hüllőről. Ha rendszeres kapcsolatban vagyunk állatokkal, bizonyos betegségek és fertőzések esélye magasabb lehet a terhesség alatt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy száműznünk kell kedvencünket az életünkből a baba születéséig. Egyszerűen nagyobb odafigyelést igényel a helyzet a kezelőorvosunktól és a saját részünkről is. Emiatt extra vizsgálatokra lehet szükség az immunitás meghatározására vagy a lehetséges fertőzések kiszűrésére. Orvosunk akár hasznos tanácsokkal is elláthat azzal kapcsolatban, hogy mikre érdemes figyelnünk attól függően, hogy milyen házi kedvenccel osztjuk meg otthonunkat.

3.    Fokozottan figyeljünk a higiéniára!

A kutyák és macskák sok gazdi életében töltik be a szőrös gyerek szerepét még a baba érkezése után is. Valódi családtagként pedig előszeretettel ölelgetjük, puszilgatjuk őket, miközben meg sem fordulnak a fejünkben a lehetséges kockázatok.

A várandósság ideje alatt és a szülés utáni hónapokban, valamint újszülött babánk körül azonban érdemes fokozottan figyelni a higiéniára. Ez pedig sajnos a pusziosztás megszűnését is jelenti, hiszen rengeteg a hétköznapokban ártalmatlan baktérium és kórokozó található meg kiskedvencünk bundáján.

Mossunk mindig alaposan kezet, miután megsimogattuk őket, különösen étkezések előtt vagy, amikor gyermekünkkel foglalkozunk. A kismamák szervezete fogékonyabb lehet a fertőzésekre, illetve rajtuk keresztül a fejlődésben lévő magzatra is átterjedhetnek. A kicsik immunrendszere pedig még nem olyan felkészült a kórokozókkal szemben, ezért nekünk kell vigyáznunk rájuk.

4.    Látogassuk meg az állatorvost!

Győződjünk meg róla, hogy kedvencünk minden szükséges oltással rendelkezik és ha kell, látogassuk meg az állatorvosunkat. A védőoltások hozzájárulhatnak a kisállatbetegségek előfordulásának csökkentéséhez, ezáltal pedig a zoonózisok kialakulásának veszélye is alacsonyabbá válhat.

Ettől függetlenül érdemes kerülni a közvetlen érintkezést például kedvencünk ürülékével. Különös tekintettel a macskaalom takarítására, mivel kitehetjük magunkat a toxoplazmózis veszélyének. A hüllők és egzotikus állatok pedig szalmonella baktériumot hordozhatnak, ami szintén legyengítheti a szervezetünket, ezáltal pedig veszélyt jelenthet a babára.

5.    Készítsük fel kedvencünket az új családtag érkezésére!

Biztosan ismerősek azok az aranyos videók, amikben a család kutyusa izgatottan fogadja az otthonába érkező újszülöttet. Habár vannak olyan állatok, akik ösztönösen igazodnak az új helyzethez, előfordulhat, hogy hosszabb folyamat eredményét látjuk a cuki videón.

Érdemes kedvencünket már a baba érkezése előtt felkészíteni a változásra. A gyerekszoba kialakítása, az alvási ritmusunk megváltozása, az új szagok és hangok, például az újszülött sírása ugyanis neki is jelentős stresszt okozhatnak. Fokozatosan vezessük be őt a gyerekszobába, vagy épp húzzunk új határokat. Nem szerencsés például, ha felugrik a kiságyra, hiszen mancsán számos utcai baktériumot hordozhat, ami veszélyes lehet a kicsi számára.

+1 Legyünk óvatosak a nagytestű kedvencekkel

Egy nagyobb kutya izgatottságában vagy épp félelmében komoly sérülést okozhat gazdájának. A várandósság ideje alatt jobb a sétáltatást másra bízni, nehogy véletlenül elessünk. Az ugrálás és az önfeledt játék közben szintén előfordulhatnak balesetek, ezért készüljünk fel erre, hogy baj esetén például el tudjuk hárítani a felénk száguldó szőrmókot, mielőtt leteperne.

Minden kis kedvenc egyéni személyiség, ezért, ha több állattal élünk együtt, lehet, hogy más-más módszer válik majd be náluk az újszülött érkezésére való felkészülésben. Amit tehetünk azonban az, hogy odafigyelünk a megfelelő óvintézkedések betartására és megfogadjuk orvosunk tanácsait, még ha ideiglenesen ez egy kis távolságtartást is követel szőrös gyerekünktől.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...