Saját KB bal
Saját KB jobb

Az irodai nyomtató valóban rengeteg energiát fogyaszt?

Egyértelműen ez az eszköz a legnagyobb energiafogyasztó az irodában. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a költségeket rövid, közép- és hosszú távon? Rengeteg kérdés, pedig “csak” egy nyomtatóról beszélünk. Az emberek elsőre nem is gondolnák, hogy mennyi mindenre hatással van egy ilyen eszköz.

Egyre fontosabb az energiahatékonyság

Tavaly, 2022 nyara óta minden egyes cég “megtanulta”, hogy az iroda fenntartása bizony komoly költségekkel is járhat. Energiaválság, rezsicsökkentés változása, a környezetbarát törekvések, szabályozások. Ezek mind olyan tényezők, amelyek csak megbonyolítják a milyen nyomtatót vegyek kérdéskört, de ebben például a TechOffice tud segíteni.

Természetesen eddig is volt olyan cég, ami kiemelten odafigyelt a rezsiszámlára, költségekre, most mindössze annyi változott, hogy ez minden vállalat prioritásai élére került. A fenntarthatóság elérése, valamint az arra való törekvés most már nemcsak egy távoli ígéret, hanem valós cél, amit minél hamarabb el kell érnie minden hazai cégnek. Számtalan területen lehet olyan megoldásokat alkalmazni, amivel csökkenthető az energiafogyasztás. Ilyen például a LED-es világítás használata vagy a környezetbarát irodai nyomtatók beszerzése.

Sokan nem is gondolnak bele, hogy egy többéves, elavult nyomtató mégis mennyit tud dobni az áramszámlán. A korszerűsítés nemcsak azért fontos, hogy mindig a legmodernebb megoldásokat használjuk, vagy hogy gyorsabb legyen a nyomtatás, hanem azért is, mert ezzel energiatakarékosabb eszközöket fogunk a mindennapokban használni. Ez azonnal éreztetni fogja a hatását, és csökkenni fog a rezsiköltség.

A fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom

Az első fogalmat már korábban is említettük, de konkrétan mit jelent? Ez azt takarja, hogy anélkül elégítjük ki saját szükségleteinket, hogy azzal a jövő generáció lehetőségeit csökkentenénk arra, hogy az ő gyermekükről gondoskodjanak. Ezzel tulajdonképpen azt érjük el, hogy olyan folyamatokat alakítunk ki, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak. Ez a környezet szempontjából azt jelenti, hogy megelőzzük a fizikai, természeti erőforrások kimerülését.

Az ökológiai lábnyom tulajdonképpen azt takarja, hogy a bolygónk természeti erőforrásaiból egy magánszemély vagy cég mennyit fogyaszt el.

Papírfelhasználás, energiahatékonyság

Már önmagában azzal tehetünk egy nagy lépést az ökológiai lábnyom csökkentése felé, ha az egyoldalas helyett kétoldalas nyomtatási módot választunk. Ezzel máris a felére csökkentettük a papírfelhasználást.

Ahogy kávégépből, vízforralóból, hűtőből és TV-ből, úgy nyomtatóból is érdemes azokat a modelleket keresni, amelyeknek az energiahatékonysága A vagy A+. Ez alá nem érdemes menni. Ezzel akár 30-40%-kal is csökkenthetjük a nyomtató energiafogyasztását. Keressünk olyan modelleket, amelyek több funkcióval is rendelkeznek (nyomtatás mellett szkennelés, másolás is).

A helyes döntés azonnal meg fogja hozni a kívánt eredményeket.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...