Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tehetünk nyári étvágytalanság esetén?

Amikor a hőmérő higanyszála tartósan a 30 °C feletti tartományban marad, elképzelhető, hogy kutyánk viselkedése megváltozik. Elsősorban az idősebb, nagy testű és vastagabb bundájú kutyáknál figyelhető meg ilyenkor a kedvetlenség, az aluszékonyság és az étvágytalanság.

Elképzelhető, hogy a melegben a kutyánk olyan „tüneteket” mutat, amikkel legszívesebben azonnal rohannánk az állatorvoshoz. Egész nap alszik, nem eszi meg az ételét, és csak vonszolja magát a séta közben. A nyári meleg megterheli a szervezetet. Talán önmagunkon is érezzük, hogy ilyenkor kevesebb energiánk van, nem szívesen mozdulunk ki. Az is jellemző, hogy a forró, nappali órákban esetleg alig eszünk valamit.

A kutyák esetében, az emberhez hasonlóan, a szokatlan melegnek lehetnek ilyen mellékhatásai. Tanácsos lehet ilyenkor változtatni egy kicsit a napi rutinon, és kihasználni azokat az időszakokat, amikor lehűl a levegő.

  • A sétát és az etetést is próbáljuk a kora reggeli és a késő esti órákra időzíteni.
  • Ha tehetjük, keressünk zöldövezetet, vízpartot – itt pár fokkal hűvösebb van, mint a betondzsungelben.
  • Az aktív, megerőltető testmozgást mellőzzük. (Figyeljük a kutyánkat, hogy mi a sok neki. Ha lassul a mozgása, liheg, meg-megáll, álljunk meg pihenni és/vagy induljunk haza.)
  • A napi étel adagot osszuk több kisebb részre és elosztva kínáljuk a kutyánknak. Így láthatjuk azt is, hogy melyik napszakban van étvágya.
  • Gondoskodjunk mindig friss, tiszta, hűvös ivóvízről!
  • Ha szükséges, hűtsük a kutyánkat: hűtőmellénnyel, matraccal, kerti pancsolóval, a lakásban ventilátorral vagy árnyékolással.
  • Egy vizes póló is nagy segítség lehet, különösen a kinti kutyáknak – gondoskodjunk róla, hogy mindig vizes legyen, hiszen ha kiszárad, akkor éppen ellenkező hatása lesz!

Ha azt vesszük észre, hogy kutyánkat nagyon megterheli a forróság (erősen liheg, egyáltalán nem eszik, felmegy a láza stb.) forduljunk állatorvoshoz.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/unrecognizable-woman-embracing-border-collie-and-gun-dog-on-lawn-7210356/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...