Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyírni vagy nem nyírni, ez itt a kérdés!

A nyírni vagy nem nyírni kérdés nehezen válaszolható meg: kevés a pártatlan vélemény a témában, a legtöbben egyik vagy másik oldalon elfogultak. Pedig bizonyára, létezik igazság, vagy mégsem?

Az egyik oldalon áll ugyanis az, hogy a rövidebb bunda kevésbé melegít. Ezzel szemben azonban, a hosszabb bunda jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bír, ezért nem engedi felhevülni a kutyát. Arról már ne is beszéljünk, hogy egyes fajták esetében kifejezetten nem ajánlják a nyírást, mivel az rontja a szőrzet minőségét.

Sajnos, minden helyzetre egyértelmű megoldást mi sem fogunk tudni adni, a nyírás kérdése ugyanis leginkább „attól függ”. Alapvetően, a kutyák egészségéhez, jó közérzetéhez hozzátartozik az ápolt, tiszta bunda. A szőrzet típusának megfelelő rendszere ápolás elengedhetetlen.

Ebbe beletartozik az alkalmankénti fürdetés és alapos kifésülés is, amelyet célszerű kutyakozmetikus szakemberre bízni. Szintén tőle kaphatunk a rendszeres ápolásra és megfelelő eszközökre vonatkozó javaslatot. Az évente kétszer, tavasszal és ősszel végzett nagygenerál segíti a gyorsabb vedlést és megakadályozza a csomósodást, filcesedést, az aljszőr összetömörülését. Már ezzel is sokat javíthatunk a bunda szellőzésén, és így a kutyus hőérzetén nyáron.

Ezen felül, a nyírás tekintetében, döntő tényező a bunda típusa: ha vastag, sötét bundáról beszélünk, azt mindenképpen érdemes nyírni. A nagyon vastag bunda szigetelő hatása csak akkor jótékony, ha a levegő hőmérséklete 39 °C fölé emelkedik (illetve, természetesen, hidegben). Ez hazánkban ritkán fordul elő, ezért az esetek többségében, a rövidebb bunda a jobb választás.

A túl rövid bundát azonban nem ajánljuk, mivel az nem képes távol tartani a káros UV-sugarakat a kutya bőrétől. Ennek következménye leégés, bőrkárosodás vagy akár bőrrák is lehet.

Ha alaposabban a mélyére szeretnénk járni a bunda-dilemmának, sokunk kedvence, a Zállatorvos, mélyreható és alapos kutatásait egy szokásosan szellemes videóban tette közkinccsé. A téma komolyságát az is jelzi, hogy a videó több, mint harminc perc hosszúra sikerült.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://willowbrookvetclinic.com/should-my-pet-get-a-summer-haircut/; A Zállatorvos YouTube csatorna; Kép: Photo by PNW Production: https://www.pexels.com/photo/a-cute-gray-poodle-carried-by-a-person-8576306/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...