Saját KB bal
Saját KB jobb

Természetes rágcsák, amik nem károsítják a kutya fogát

A kutya fogtisztítás nagyon fontos, különösen, a fogkövesedésre hajlamos ebek esetében. A napi fogmosás mellett vagy helyett erre kiválóak a természetes rágcsák. Érdemes azonban odafigyelni, mert ezek egy része többet árt, mint használ.

A túl kemény rágcsák nem hogy nem tesznek jót a fogaknak, de kifejezetten veszélyesek is lehetnek. A heves rágcsálásban letörhetik a fogakat vagy károsíthatják a fogzománcot. Elképzelhető az is, hogy felsértik a fogínyt, ami vérzéssel jár.

Mi számít túl keménynek?

Alapszabály, hogy ha egy rágcsát nem tudunk benyomni a körmünkkel, az túl kemény. Ilyen például a csontok egy része, különösen a nagy csontok, mint a combcsont vagy a lábszárcsont, főzve vagy szárítva. Ezek a legtöbb kutyának egyébként is túl nagyok. A szarvasagancs szintén kemény, ráadásul itt a nem megfelelő méretválasztás is gondok okozhat, hiszen a túl kicsi agancs darabka lecsúszhat és komoly bajt okozhat.

A himalájai sajt rágókák és a szárított, természetes rágcsák között is akadnak olyanok, amelyek túl kemények lehetnek. Ezeknél érdemes figyelni a termék frissességét is, mivel a száradás miatt tovább keményedhetnek. Ha megbontjuk a csomagot, tegyük a megmaradt termékeket egy befőttes üvegbe vagy zárható zacskóba. Minden alkalommal ellenőrizzük a frissességüket, mielőtt a kutyánknak adnánk.

Mit adhatunk ezek helyett?

Olyan természetes rágcsák közül válasszunk, melyek kellően puhák, hajlékonyak. És persze megfelelnek a kutyánk testméretének. A szárított nyúlfül, a pacal vagy a fejbőr darabok például jó eséllyel indulnak. Ez utóbbi kettőből különféle méreteket is találunk, így a nagyobb kutyáknak és a kisebbeknek is találhatunk méretben megfelelőt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/crop-owner-showing-teeth-of-purebred-dog-outdoors-7210337/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...