Saját KB bal
Saját KB jobb

Mivel teheted ellenállhatatlanná a kutya vacsoráját?

Vannak azok a kutyák, akik a tálat is megeszik, ha nem figyel az ember. És vannak a válogatós kutyák, akikbe szinte úgy kell beleimádkozni a legfinomabb falatokat is. Egyszerűen nincs étvágyuk, vagy csak finnyásak – ki tudja? Az viszont biztos, hogy fel van adva a lecke a gazdiknak, ha szeretnék, hogy egy válogatós kutya megegye a vacsoráját. Talán segíthetünk.

Minden kutya más. Az étvágy hátterében is számos tényező állhat, például genetikai faktorok is, amelyek meghatározzák, hogy mennyire lesz nagyétkű egy eb. Ezeken nem nagyon lehet változtatni, de az étvágytalan, válogatós kutyák esetében is fontos, hogy kiegyensúlyozottan, a szükségleteiket figyelembe véve igyekezzünk etetni őket. Esetükben talán még lényegesebb, hogy egészséges, teljes és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag eledelt kapjanak. Az étvágytalanságnak lehet testi oka is, például gyulladás, fogfájás vagy emésztőrendszeri probléma. Ezért fontos, hogy az étvágytalan kutyát vizsgálja meg állatorvos.

Ha nincs fizikai ok vagy betegség a háttérben, akkor elképzelhető, hogy kutyánk válogatós. Ilyen esetben érdemes egy kicsit vonzóbbá tenni a vacsoráját. Ezt megtehetjük például az úgynevezett food topperek alkalmazásával. Ezek pehely vagy por állagú termékek, melyek vonzó ízzel vagy illattal rendelkeznek (a kutyák szemszögéből). Food toppereket vásárolhatunk készen, előre csomagolva, de magunk is készíthetünk. Az előre csomagolt verziók között gyakori a lazacos, a májas vagy a mogyoróvajas íz, hiszen ezeket a legtöbb kutya vonzónak találja.

A házi változatban alkalmazhatunk sörélesztő pelyhet, nyers vagy sült tojást, natúr joghurtot, túrót, hal olajokat vagy például spirulina algát is. Ezeket az eledelre szórva ízletesebbé és ellenállhatatlanabbá tehetjük a vacsit. Ráadásul a sörélesztő, a csukamáj olaj és a spirulina étvágygerjesztő hatású is.

A lickimatek és a tölthető játékok is segíthetnek. Érdekes módon, ezekből a legtöbb kutya szívesebben eszik, mint a tálból – valószínűleg a megszerzés és az izgalom élménye miatt. Ha kutyánk egyáltalán nem akar tálból enni, akár minden étkezést is feladattá változtathatunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-nutrition/dog-food-topping; Photo by Cup of Couple: https://www.pexels.com/photo/a-pomeranian-dog-lying-on-wooden-floor-8473518/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...