Saját KB bal
Saját KB jobb

Hát ezt miért nem mondta senki?! – 2. rész

Kutya szuperképességek, amire minden kutyának szüksége lesz az életben.

Amikor kutyánk lesz, rengeteg jó tanácsot (és keresetlen tanácsot) kapunk arra vonatkozóan, hogy mit tanítsunk meg neki. Pórázon séta, lábnál követés, ül, marad stb. A komolyabb fórumokon persze ennél sokkal változatosabb készségekről kapunk információt, és abban is segítenek, hogyan és miért érdemes ezeket megtanítani. Ennek ellenére, vannak olyan dolgok, amiket később hiányolni fogunk – bárcsak, valaki korábban mondta volna nekünk!

(Az előző rész folytatása.)

 

A szobakennel akkor is a „miért nem mondta valaki korábban?” kategória, ha kutyánkat valamilyen okból műteni kell. Bizonyos orvosi beavatkozások után a mozgás korlátozása szigorú elvárás. Ha kutyánk addig sosem látott szobakennelt, akkor bizony nemcsak a műtét okozta stresszel és fájdalommal, de egy új helyzettel is meg kell birkóznia. Nem biztos, hogy ez a legideálisabb időszak erre. Ezért érdemes lehet korábban gondolni az ilyen helyzetekre, és időben elkezdeni a kennel-tréninget.

Egy kölyök esetében nem biztos, hogy eszünkbe jut, hogy szájkosárhoz szoktassuk. Hiszen olyan cuki, bárhová beengedik, és amúgy is az ölünkben van. Pedig a tömegközlekedésen, BKV-n, vonaton, hajón, illetve külföldön több nyilvános helyen is elvárják a szájkosár használatát. Ezért érdemes ezt is kiskorban elkezdeni tanítani, hiszen így már gyakorlott lesz a kutyánk, amire szükségünk lesz rá.

Sérülések, betegségek, állatorvos

Sérülések, betegségek kapcsán olykor váratlanul merülnek fel olyan helyzetek, amelyek hirtelen megoldást várnak el a gazditól és a kutyától is. Ilyen például a jól ismert „lámpabúra”, avagy a műtét utáni gallér. Ez tipikusan olyan dolog, amire nem gondolunk, amikor kölyök érkezik a családba. Pedig legkésőbb az ivartalanítás során biztosan szükség lesz rá.

A műtét utáni gallér sok kutyának okoz problémát, hiszen korlátozza őket a mozgásban, a seb szaglászásában, a tisztálkodásban, a látásban, a játékban. Mit nem adtam volna, ha valaki előre mondta volna, hogy tanítsam ezt meg az amúgy rendkívül tanulékony kutyámnak. Talán nem kellett volna egy nap alatt háromszor visszamennem egy új gallérért az állatorvoshoz…

A sebek kezelése és fertőtlenítése, valamint a kötözés szintén olyan dolgok, amelyeket sok kutya nem szívesen visel el. Pedig előfordulhat, hogy otthon, vagy kirándulás során van szükség egy seb ellátására, és nem áll rendelkezésre az állatorvosi háttér vagy más segítség. Ilyenkor jól jön, ha kutyánkkal tudatosan gyakoroltuk, hogy a tőlünk érkező érintés jó, és ezt türelemmel kell viselni. Ha kölyökkorban gyakoroljuk a talppárnák, egyéb érzékeny testrészek érintését, akkor később ez nem lesz idegen a kutyánk számára.

A gyógyszerek, legyen szó folyadékról, tablettáról vagy kapszuláról, bevétele szintén fontos. Ezt is érdemes már idejében, sok jutalommal gyakorolni. Használhatunk erre a célra vitamin készítményeket a gyakorláshoz. Így amikor élesben kell, már flottul megy majd.

Hasznos tipp: Hogyan adjuk be a gyógyszert a kutyánknak?
Hogyan tanítsuk meg a kutyánkat ezekre az apró dolgokra?

Talán a legfontosabb, hogy egész kicsi koruktól fogva azt tanulják meg, hogy megbízhatnak bennünk, és ami tőlünk jön, az jó. Ha minden érintésünk, minden új helyzet pozitív élmény a kutyánknak, akkor később is könnyen alkalmazkodik az új dolgokhoz, tanul meg új készségeket, ha mi ott vagyunk. A bizalom és a következetesség alapvető, de minden kutya más. Más okoz gondot az egyik ebnek és más a másiknak, emellett, máshogy is tanulnak. Ha úgy érezzük, elakadtunk, bátran kérjünk segítséget egy pozitív megerősítéssel dolgozó trénertől.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Tails of Connection – Instagram oldal. Képek: Photo by Ron Lach : https://www.pexels.com/photo/a-man-brushing-his-pet-dog-9986360/; Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/stylish-young-ethnic-lady-reading-notes-and-stroking-cute-dog-on-couch-5255151/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...