Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi fán terem a könyvvizsgálat?

Mit is jelent a könyvvizsgálat, és mit kell róla tudnia egy cégnek? Ha te is szeretnél tisztában lenni vele, akkor olvasd el az alábbi cikkünket, mert épp ezen kérdésköröket járjuk körül. Vágjunk is bele!

Mi az a könyvvizsgálat?

A számvitelről szóló (200. évi C.) törvény mellett a 2007. évi LXXV. is foglalkozik a témával. Ezek alapján elmondható, összegezhető a könyvvizsgáló és a feladatát elvégző személy elsődleges célja. Meg kell állapítania, hogy a beszámoló valós és megfelelő összképet mutat-e a vállalkozóról, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről.

Egy könyvvizsgáló feladata tehát ez, valamint egy véleményt ismertető leírás elkészítése. Ezt elvégezhetik éves beszámolók esetén, de akár cégalapítás, átalakulás, jogutód nélküli megszűnés esetén is, vagy amikor egy jogszabály előírja.

Kinek kötelező és kinek nem?

A számviteli törvény tartalmaz pár nevesített kivételt. Rajtuk kívül viszont minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozónak kötelező az éves beszámolójának könyvvizsgálata. Ez azonban ne tartsa vissza azokat sem ettől, akik mentesülnek alóla.

Mentességet kapnak azok a vállalkozók, akiknek az éves nettó árbevételük az elmúlt két üzleti évben nem haladta meg a 300 millió forintot. Valamint az alkalmazotti létszámuk 50 fő alatt volt. Ezek együttes teljesülése jelenti azt, hogy valakinek nem kell könyvvizsgálatot végeztetnie. Jogelőd nélküli alapítás esetén a tárgyévi várható adatokat kell alapul venni.

Bizonyos esetekben azonban még a fenti szabály ellenére is könyvvizsgálatot kell lefolytatni. Például, ha külön jogszabály írja elő, vagy ha konszolidálásba vonják be a vállalkozót. Illetve nagyon ritkán még az is előfordulhat, hogy az összkép érdekében eltérnek a számviteli törvény előírásaitól. De a mentességet nem élvezhetik a takarékszövetkezetek és a külföldi székhelyű cégek hazai fióktelepei sem. Ahogy a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók sem.

Mi alapján válasszunk könyvvizsgálót?

Egy könyvvizsgáló számos helyre betekintést nyer. A könyvelésbe, a vevői és beszállítói szerződésekbe és a munkaszerződésekbe is. Megismeri az üzleti titkainkat, a szerződéseket, stb. Minden céges dokumentumhoz és információhoz hozzáfér. Egy komoly bizalmi kapcsolatot célszerű kialakítani ilyenkor.

Mielőtt döntünk, érdemes több lehetőséget is megvizsgálnunk. Az egyik legfontosabb persze az ár lesz, de azért vannak még további fontos szempontok is.

  • Megvan-e a megfelelő képesítés és a kompetencia?
  • Az adott üzleti szektorban van-e releváns tapasztalata? Rengeteg időt tudunk megspórolni, ha nem kell az alapoktól kezdeni.
  • Időszerű-e a könyvvizsgáló által alkalmazott technika? A modern szoftveres megoldásokat alkalmazza?
  • Vannak-e bevezetett minőségbiztosítási eljárásai? Pl.: a kollégák folyamatos továbbképzése vagy a további közreműködő szakértők kiválasztásának szempontjai szabályozott-e?

A feltűnően alacsony díjak legyenek gyanúsak! Nemcsak a színvonallal lehet ilyenkor gond, de gondoljunk például az üzleti titkainkra is!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...