Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A legcsodálatosabb és legszínesebb madarakat fenyegeti elsőként a kihalás

Egy új kutatás eredménye szerint először a legszínesebb, legérdekesebb madarakat fogjuk elveszíteni a globális kihalási válság során.

Ökológusok évtizedek óta figyelmeztetnek az élővilág sokféleségének homogenizálódására, vagyis a fajok egyformává válására. A Sheffieldi Egyetem a napokban tette közzé új kutatását. Ennek eredménye szerint a feltűnő és szélsőséges tulajdonságokkal rendelkező madarak fognak először kihalni.

A tanulmány vezetője, Dr. Emma Hughes szerint a globális kihalási válság nem csak egyszerűen azt jelenti, hogy fajokat veszítünk el. Ennél sokkal összetettebb problémáról van szó, aminek hatásait még felmérni sem tudjuk. Elveszítjük az egyedi vonásokat és az evolúciós történelmet. Az emberi tevékenység tehát nemcsak a fajok számát csökkenti drasztikusan, hanem aránytalanul nagy mértékben pusztítja el a Föld legegyedibb, legszokatlanabb és legkülönlegesebb élőlényeit.

Nem csak a távoli, egzotikus helyeket érinti

A probléma nem csak azokat az egzotikus helyeket érinti, ahol nagyobb számban fordulnak elő szokatlan fajok. Színes, érdekes madarak nemcsak a trópusokon vannak, hanem szerte a világon. A kihalási válság az Egyesült Királyságban is éreztetni fogja hatását. Veszélyben vannak például a különleges lundák, a háromujjú csüllő (Black-legged kittiwake) és a villás viharfecske is. Bármely faj elvesztése tragikus, de szembe kell néznünk a legkülönlegesebb, legszínesebb, legizgalmasabb fajok elvesztésével. Röviden, arra számíthatunk, hogy a világ „nagyon egyszerűvé, barnává és unalmassá” válik – mondta a New York Timesnak Dr. Eliot Miller, a Cornell Ornitológiai Laboratórium munkatársa.

Így kell elképzelni a biodiverzitás válságot

A biodiverzitás válsága nehezen elképzelhető, de ez a kutatás rámutat a lényegére. A bennünket körülvevő világ kevésbé lesz ragyogó, színes és érdekes. Ha kiirtjuk a legegyedibb tulajdonságokkal rendelkező madarakat és fajokat, és továbbra is pusztítjuk a Föld gazdag sokszínűségét, akkor mindannyian olyan módon fogunk elszegényedni, amit még fel sem tudunk fogni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Guardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...