Saját KB bal
Saját KB jobb

Műanyagmentes július – egyre több alternatíva kínálkozik a kutyánk ökológiai lábnyomának csökkentésére

A környezetvédelmi és az erőforrások megőrzését célzó erőfeszítéseknek köszönhetően egyre több lehetőségünk van arra, hogy a kutyás létet környezetbarátabbá tegyük. Kutyánk ökológiai mancsnyomának csökkentése fontos dolog, hiszen a mai világban már hozhatunk olyan vásárlói döntéseket, amelyekkel óvhatjuk a természetet, megőrizhetjük az erőforrásokat és csökkentjük a szemetünket. A műanyagmentes július kapcsán összegyűjtöttünk pár ötletet.

Ha kutyák és műanyag, akkor legtöbben először a kakizacsira gondolnak. Az utóbbi években már számos műanyagmentes alternatíva kapható. Van lebomló, komposztálható, kukoricakeményítőből készülő vagy erős papíranyagú. Illatos, zöld, kék vagy rózsaszínű is. Legalább olyan jók, mint a soha-le-nem-bomló műanyag változatok – nem kell kompromisszumot kötnünk a zöldebb, műanyagmentes kutyázás érdekében.

A kerti vagy udvari gyűjtéshez a kislapáttól az elektromos és applikációval vezérelhető kakifelszedő robotig széles a választék. Itt sincs szükség külön műanyag zacsiba gyűjteni a terméket.

A játékok és felszerelések terén is egyre szélesebb a választék itthon is. A legtöbb áruházban (még) csak elvétve találunk műanyagmentes alternatívákat, de a webshopokon az újrahasznosított alapanyagból vagy maradék anyagokból készült termékektől kezdve a természetes anyagú játékokig megdöbbentő a választék. Jó példa a juta béléssel készült, maradék bőrből készült játék vagy a teljesen újrahasznosított műanyagból készült itatótál vagy labda. A pórázok, nyakörvek területén sem kell a nylonnal beérnünk, gyönyörű termékeket találhatunk vászonból, maradék bőrből vagy kenderkötélből is.

Sokszor nem jut eszünkbe, de a zacskós kutyaeledelek, a különböző jutalomfalatok és nasik csomagolása is legtöbbször műanyag. Szerencsére ez esetben is több lehetőség közül választhatunk. A kimért kutyaeledel, a nyers etetés vagy az otthon főzés – egy kis odafigyeléssel – nem termel műanyag szemetet. De szerencsére kapható már olyan kutyatáp, amely újrahasznosított vagy papír zacskóban kerül a polcokra.

A kozmetikumok között is szép számmal találunk már műanyagcsomagolás mentes szappanokat, tömb samponokat vagy éppen kutyafogkefét. Hasonlóan az emberi kozmetikumokhoz, itt is egyre több vegán, természetes alapanyagú, SLS/SLES mentes és csomagolásmentes termékkel találkozhatunk.

Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen folyamatosan jelennek meg újdonságok, amelyek segítségével megvalósítható a műanyagmentes kutyás élet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.plasticfreejuly.org/get-involved/what-you-can-do/pet-care/;
Kép: Photo by Kateryna Babaieva: https://www.pexels.com/photo/owner-blowing-dandelion-to-muzzle-of-calm-fluffy-purebred-dog-4382821/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...