Saját KB bal
Saját KB jobb

Íme, a júliusi szezonális zöldségek!

Július az igazi bőség időszaka, amikor a piacokon és a termelőknél csak úgy díszlenek a szebbnél-szebb zöldségek. Különösen a mostani nehéz helyzetben még az eddiginél is fontosabb, hogy honnan szerezzük be az élelmiszert, hiszen a pénzünkkel olyan emberek munkáját, megélhetését támogatjuk, akik ugyanabban a cipőben járnak, mint mi.

Ezen kívül, az egészségünk és bolygónk védelme szempontjából is fontos, hogy honnan, és milyen minőségű élelmiszert szerzünk be. Júliusban pedig ízben és színekben sem szenvedünk hiányt.

Itt a lecsó szezon!

Végre, valahára, az ezer meg egy változatban készíthető lecsó ideje is elérkezett. A színes, hazai paprikák szépen érnek – akár a kiskertben is. Bár az aszályos idő nem kedvez a vízigényes növénynek, szerencsére, egy jó lecsóba nem is a tökéletes paprikák kellenek. Nemcsak a hagyományos lecsópaprika, de a hazai hegyes erős és a sok termelőnél kapható különféle csilik is most kezdenek érni, nem beszélve a lédús, édes kápiáról. Lecsóra fel!

A lecsó másik kulcs összetevője a paradicsom. Bár, ahány ház, annyi szokás. Az apró piros koktélparadicsom, a hatalmas lédús ökörszív paradicsom és az apró sárga is most terem, na meg az összes többi fajta. Ha friss, napérlelte paradicsomhoz jutunk, készítsünk egy mennyei salátát a szintén szezonális bazsalikommal vagy petrezselyem zöldjével.

Mi terem a kutyáknak?

Ha már e két zöldfűszer szóba került: mindkettő előnyös lehet a kutyánk egészsége szempontjából. A bazsalikom gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, és az ízületi fájdalmak csillapításában is szerepe lehet. A petrezselyem A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Antioxidáns és enyhe vízhajtó hatású, ezért húgyúti fertőzések kezelésében lehet segítségünkre. A petrezselyem zöldje remekül frissíti a kutyák leheletét.

Kedvenceinknek a szezonális zöldségek közül e két zöldfűszeren kívül kínálhatunk végre hazai görögdinnyét, csak vigyázzunk a magokkal.

Három hűsítő nyári superfood kutyáknak

A dinnye közeli rokonai, az uborka, a cukkini és a tök is terem, illetve találkozhatunk már friss, zsenge céklával is. Mértékkel fogyasztva, ezek a zöldségek a legtöbb kutya számára kívánatos és egészséges falatok. Érdemes a vegyszermentes, érett terményekkel feltölteni a vitaminraktárakat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://gasztrohos.hu/alapanyagok; https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/; Kép: Photo by ready made: https://www.pexels.com/photo/assorted-fresh-ripe-vegetables-in-market-stall-3873912/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...