Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tehetünk, ha idős kutyánk már nem szobatiszta? – 2. rész

Az időskori inkontinenciával járó nehézségek kezelése a gyakorlatban

Az előző részben az időskori inkontinencia hátteréről és a pontos diagnózis fontosságáról írtunk. A következőkben folytatjuk a gyakorlati tanácsokat, melyek megkönnyíthetik az életünket, ha kutyánk már nem szobatiszta.

Az idős kutyák jellemzően már nem olyan mozgékonyak, ezért érdemes lehet a kutyánk által nem használt szobákat leválasztani, így korlátozhatjuk a balesetek előfordulásának helyét. Ez nem azt jelenti, hogy zárjuk ki a kutyánkat a közös terekből, ha neki igénye van erre. Inkább arra, hogy ha egyedül van otthon vagy nem tudunk odafigyelni rá, akkor se tudjon a mama méregdrága perzsaszőnyegére pisilni véletlenül. Illetve, érdemes lehet a kényes bútorokat, padlófelületeket óvni a balesetektől.

Kutyapelenka

Manapság már kan és szuka kutyák számára is kaphatók olyan pelenkák, amelyek kényelmesek és praktikusak is. Léteznek egyszer használatos betéttel ellátottak, de mosható változat is. Ha nem tudjuk kutyánkat kivinni, esetleg álmában szokott bepisilni, akkor érdemes lehet ilyenkor ezeket használni.

Az inkontinencia miatti vizeletcsepegést a kutyák legtöbbször észre sem veszik, ugyanakkor a sok kis csepp egy idő után kellemetlen foltokat hagyhat a bútorokon, padlón. Ez esetben is hasznos lehet a pelenka alkalmazása.

Életmód

Ahogy kutyánk idősödik, úgy változnak az igényei. Már kevesebb séta, játék, futkározás kell neki, de több alvás és nyugalom. Ehhez mi is fokozatosan kell, hogy alkalmazkodjunk. Kutyánk már megöregedett, más típusú barátságot, foglalkozást és odafigyelést igényel tőlünk.

A hosszabb sétákat érdemes lehet több rövidebbre cserélni, ahogy kiskutya korában, amikor még csak tanulta, hogyan legyen szobatiszta.

Figyeljünk a táplálkozására. Lehetőség szerint ügyeljünk az elhízásra, mert ez súlyosbíthatja nem csak a vizelettartási, de más egészségügyi problémákat is.

Száraztáp helyett inkább főtt eledelt vagy olyan nedves eledelt adjunk neki, amire nem kell sokat innia. Ez egyébként a fogak romlása, elvesztése és az esetleges félrenyelés miatt is előnyös. Fontos azonban, hogy mindig legyen elegendő mennyiségű friss ivóvíz a kutyánk előtt.

A többszöri kisebb adagokban történő etetés is beválhat, különösen, ha a több, kisebb séta mellett döntünk. Így nem jut egyszerre túl sok folyadék a szervezetbe, ami elsősorban a húgyhólyag záróizmának gyengülése vagy az idegrendszeri eredetű inkontinencia esetén lehet jó stratégia.

További tippeket az idős kutyás létről korábbi cikkünkben olvashattok: Idős kutya a melegben

(A cikkben leírtak nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Ha kutyánknál – bármely életkorban – váratlanul vizelettartási problémák jelentkeznek, azonnal forduljunk állatorvoshoz! A stressz, gyógyszerek mellékhatása, testi vagy lelki trauma (sérülés) és szervi elváltozások is okozhatnak vizelettartási problémákat, nem csak az idős kor.

Ha a már szobatiszta kutyánk elkezd bepisilni, vagy „csepegtet”, azt nem direkt csinálja! Főleg nem azért, hogy rajtunk bosszút álljon, bennünket idegesítsen, netán büntessen. A szobatisztaság a kutyák részéről is alapvető igény, ezért ha felborul a rend, biztos, hogy erős ok húzódik meg a háttérben, de nem a kutya hibája! Ezért a büntetés, kiabálás, megfeddés vagy a kutya kizárása nem fogja megoldani a problémát.)


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://youdidwhatwithyourweiner.com/old-dog-peeing-house-help/; Képek: Photo by Simon Robben: https://www.pexels.com/photo/selective-close-up-photography-of-brow-dog-looking-up-464664/; Photo by Bruno Cervera: https://www.pexels.com/photo/tan-and-white-short-coat-dog-laying-down-in-a-brown-wooden-floor-128817/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...