Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit árul el a kutyakaki?

A kutyakaki jóval több, mint gondolnánk. Mivel a bevitt táplálék bejárja a kutya teljes emésztőrendszerét, kapcsolatba kerül a kiválasztó szervekkel, a belekkel és számos élettani folyamat eredménye, ezért ezek nyomait mind felfedezhetjük benne. Érdemes tehát szakértő szemmel kezelnünk a kérdést!

Milyen az ideális kutyakaki?

Ebben két megközelítés létezik. Ideális az, ami nem tér el a megszokottól. Azaz, ha kutyánk székletében hirtelen változást érzékelünk, akkor az a szervezetében is változást jelez. Valami nem úgy működik, ahogy szokott. Ennek lehet oka a bevitt táplálék megváltozása (táp- vagy étrendváltás, esetleg új élelmiszer bevezetése), de emésztőrendszeri probléma, gyulladás vagy mérgezés is állhat a háttérben. Fontos, tehát, hogy figyeljük a kutyakaki színét, szagát és halmazállapotát. Ha nem olyan, mint amit megszoktunk, akkor gondolkozzunk, mi állhat a háttérben, és indokolt esetben forduljunk állatorvoshoz.

Másik szempontból az ideális kutyakaki objektív tényezők mentén is besorolható. Jól formált, azaz nem túl híg, egyben marad, de ujjal benyomható, azaz nem is túl kemény. A színe barna, egységes és nem nyákos, sárgás, véres. A szaga nem kirívóan kellemetlen – nyilván nem rózsaillatú, de az egészséges kutyakaki nem bűzlik.

Mi befolyásolja a széklet minőségét?

Ahogy fentebb is írtuk, a kutyakakira két dolog van nagy hatással. Az egyik a bevitt táplálék, a másik a szervezetben lejátszódó emésztési és kiválasztási folyamatok. Ez utóbbiak rendkívül bonyolultak, de annyit érdemes tudni, hogy a széklet tükrözi a testben zajló folyamatokat, így, minden változás utalhat a belső harmónia felborulására is.

A bevitt táplálék függvényében szintén hatalmas eltérések lehetnek a széklet mennyiségében, szagában, halmazállapotában. Érdemes a lehető legjobb minőségű táplálékot adni kedvencünknek, lehetőleg naponta ugyanakkor, megfelelő mennyiségben. Így rendszeres széklete lesz. Ha az etetés rendszeres és kiegyensúlyozott, a széklet is az lesz. Ilyenkor könnyebben feltűnik a változás, előbb észrevehetjük az aggasztó jeleket.

Mire figyeljünk?

Halmazállapot, konzisztencia:

  • ha a széklet túl kemény, nem egybefüggően, hanem darabokban jön ki, akkor az szorulásra utal. Érdemes növelni a bevitt rost mennyiségét, esetleg odafigyelni a folyadékbevitelre. A kevés testmozgás is okozhat szorulást.
  • ha a kutyakaki túl híg, hasmenéses, akkor az utalhat gyomorrontásra, mérgezésre, stresszre, valamilyen élelmiszerre adott reakcióra. Ha gyakori/állandó a hasmenés, esetleg viszketéssel, bőrtünetekkel is párosul, lehet, hogy allergiáról van szó.

Mennyiség:

  • a széklet mennyisége arányos a bevitt táplálék mennyiségével és annak hasznosulásával. A magas szénhidráttartalmú étrend több székletet eredményez, míg a magas hústartalmú kevesebbet.

Szín:

  • a kutyakaki színe barna, de egyes táplálékok is elszínezhetik (cékla, sárgarépa, csont, stb.). A székletben megjelenő vörös szín utalhat ugyanakkor vérzésre is – élénk színű vér: végbélben, alvadt vér: belső vérzés.
  • ha kutyánk széklete sárgás, ez utalhat túlzott zsírbevitelre, különösen, ha fényes a felszíne és kissé ragacsos. Ugyanakkor a sárga szín a hasnyálmirigy-problémák jele is lehet.
  • Fehér pöttyök: ezek bizony a belső élősködők, alias a bélférgek jelei. Különösen a féreghajtó beadása után tapasztalatjuk, illetve ilyenkor 24-48 órán át érdemes külön odafigyelnünk erre.

Szag:

  • ahogy fentebb is említettük, a kutyakaki nyilván nem illatos. Ugyanakkor, ha szokatlan, orrfacsaró vagy igen kellemetlen szagot érzünk, az ugyanolyan jelzés, mint az állag vagy a mennyiség változása. A szag változása egyébként gyakran együtt jár a többi tényező változásával is. Ha kutyánk széklete rendszeresen rettentő szagos, esetleg gyakori széllel (puki) jár együtt, keressük fel az állatorvost! Ilyenkor érdemes odafigyelnünk a táplálékára, esetleg bélflóra támogató készítményt adni neki.
A fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Ha kutyánk széklete szokatlan, esetleg felmerül bennünk, hogy nem egészséges a normál széklet (túl sok, súl bűzös, túl, híg, stb.) forduljunk állatorvoshoz!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/care/how-should-my-dogs-poop-look; Kép: Photo by Helena Lopes from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...