Saját KB bal
Saját KB jobb

Ne becsüljük alá a kullancsokat!

Már mindannyian vártuk a ragyogó tavaszi időjárást. Ilyenkor ébred a természet, a növények és az állatok élednek a téli passzivitásból és azonnal élelem és társ után néznek. Nincs ez másként a kutyások rémével, az apró vérszívó kullanccsal sem.

Bár a kullancsokat a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük hatalmas állatoknak, jelentőségük mégsem kicsi. A kis paraziták akár egy orrszarvút is leteríthetnek az általuk terjesztett kórokozók által. Ezek közül számos, például a Lyme-kórt okozó baktérium, amelyet a Ixodes ricinus kullancs csípése terjeszt, az emberre is veszélyes, de van sok más kórokozó is, amelyek kutyáink életét veszélyeztetik.

Talán leggyakrabban a babéziózis az a betegség, amellyel állatorvoshoz kell fordulnunk! Fontos tudni, hogy a babesiosis nem mindig jár a sötétebb vizeletürítéssel. Akut formájában a betegség magas lázzal jár, és a betegség egyes jeleit nem is látjuk, a legsúlyosabb tünet, a lép megnagyobbodása rejtve marad. A babesios tünetei a láz, letargia, gyengeség, sápadt nyálkahártyák, sárgaság, sötét vizelet, ritkábban nyirokcsomó gyulladás és remegés.

A heveny lefolyású és rendkívül súlyos tünetekkel járó betegség sajnos még mindig sok kutya életét követeli. Pedig a ma rendelkezésre álló készítmények már hatékony védelmet nyújthatnak ellene. Választhatunk rácsepegtető oldat, tabletta vagy nyakörv formátum közül, melyek számos egyedi előnnyel rendelkeznek.

Ha sokat járunk a természetbe, szeretünk kirándulni vagy erdőt-mezőt járni, esetleg kullanccsal erőteljesen fertőzött helyen élünk, érdemes lehet olyan megoldást választani, amely hosszú időn át nyújt védelmet. A Foresto® bolha és kullancs elleni nyakörv akár 8 hónapon keresztül segíthet megóvni kedvencünket a kullancsoktól és megvédeni kutyáját a babeziózistól. Távoltartó hatása révén pedig képes megakadályozni, hogy a kullancs megcsípje a kutyát. Ezzel csökkentve a fertőzések, így például a babéziózis terjedését is.


(X) Támogatott tartalom – PM-HU-22-0092
A Foresto® nyakörv használata előtt olvassa el a mellékelt tájékoztatót és kérje ki állatorvosa tanácsát.
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
A Foresto, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
Kép: Photo by Mary Nikitina: https://www.pexels.com/photo/happy-woman-petting-dog-in-field-7790876/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...