Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Marjan Blan | @marjanblan on Unsplash

Egy kis lépéssel előrébb az európai szőrmementességért

A szőrmementességért küzdő polgári kezdeményezés egy kis lépéssel előrébb került a szőrmementes Európai Unió felé.

Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi azt a polgári kezdeményezést, mely az állati szőrme előállításának és kereskedelmének tilalmát szorgalmazza. A Szőrmementes Európa elnevezésű kezdeményezés szervezői jogszabály-javaslat elkészítésére kéri az Európai Bizottságot. Azt szeretnék elérni, hogy uniós szinten tiltsák be állatok tartását és leölését prémtermelési céllal. További céljaik között szerepel, hogy ezzel párhuzamosan a prémek kereskedelmét is tiltsák be.

32,1 millió állat esik áldozatul évente

Az EU-ban évente közel 32,1 millió állat esik áldozatul a szőrmeiparnak. Ezeket az állatokat kizárólag a szőrméjük miatt tartják és tenyésztik, majd ölik le. A prémfarmokon főleg nyércet, rókát és mosómedvét tartanak. Az állatok rövid és szenvedéssel teli életet élnek összezsúfolt ketrecekben, legtöbbször nyomorúságos körülmények között. Egészen addig etetik és tartják őket életben, amíg a szőrméjük alkalmas nem lesz feldolgozásra és eladásra. Legtöbbször gázzal vagy áramütéssel ölik meg őket. Az EU több országában már betiltották a szőrmefarmokat, de nem elsősorban állatvédelmi szempontok miatt. Hollandiában például a koronavírus járvány kitörése miatt zárták be a farmokat, miután több telepen is járvány tört ki.

Egyelőre csak formalitásról van szó

Az Európai Bizottság közleményben tájékoztatta a befogadást, de azt is hangsúlyozta, hogy ez a lépés csupán annyit jelent, hogy a kérelem megfelel a jogszabályoknak, így jogilag befogadható. Ebben a szakaszban azonban nem vizsgálják a kérelem tartalmát, így csak egy apró lépésről beszélhetünk, az út még nagyon hosszú lesz egy valóban szőrmementes Európáig. A szervezők most megkezdhetik az aláírások összegyűjtését ahhoz, hogy a testület érdemben reagáljon a kérelemre. Ehhez összesen egy éven belül egymillió támogató aláírást kell gyűjteni legalább hét különböző tagállamból. Ha az aláírások összegyűltek, a bizottság még mindig dönthet úgy, hogy elutasítja a kérelmet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...