Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit érdemes tudni a szakállas agáma tartásáról?

A szakállas agáma az egyik legnépszerűbb állat a terráriumban tartott hüllők csoportjából. Ez a különleges kinézetű, gyönyörű jószág kezdő hüllőtartók számára is ideális választás lehet. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni a tartása során!

Alapvető tudnivalók

A szakállas agáma Ausztrália középső-keleti részén őshonos, otthonát a füves puszták, és a félsivatagos területek képezik. Mivel ez az állat széles területen megtalálható, jól bírja a változatosságot és magas a tűrőképessége.

Az agáma fiatalabb korában főleg rovarokon él, később válik igazán fontossá a növényi eredetű táplálékok fogyasztása számára. Emellett elengedhetetlen a szükséges vitaminok bevitele is, melyet különböző készítményekkel adagolhatunk neki.

Külső tulajdonságai

Kinézetét tekintve az utóbbi évtizedek során többféle színű és bőrtípusú szakállas agámával találkozhattunk. Ezen állatok igencsak különbözhetnek a vad színváltozatoktól, és rengeteg különböző árnyalatban megjelenhetnek. 30-60 cm-es nagyságúra nőhetnek meg, mely az orruk hegyétől a farkuk végéig számított méret. 

Háromszög alakú, széles fejük a legjellegzetesebb testrészük, mely apró pikkelyekkel van borítva. A szakállas agáma nevet pedig a fejük oldalán és a tarkón található pikkelyekről kapták. 

Ezeket izgalmi állapotban kifeszítik, és ilyenkor pofaszakállra emlékeztető kinézettel bírnak. Emellett szájukat is jó nagyra tátják ki, fogaikat megvillantva, hogy félelmet keltsenek a többi állatban. A szakállas agámák izmos testűek, izgalmi állapotban pedig felfújódhatnak akár teljesen kör alakúvá is, illetve az oldalt található tüskéket kinyomják.

Egyenletesen vékonyodó farkuk jellemzően akkora, mint testhosszuk fele, amely vészhelyzet esetén a többi gyíkfajtával ellentétben nem válik le. Annak elvesztése esetén az nem regenerálódik vagy nő vissza.

Mire figyeljünk a tartásánál?

A szakállas agáma tartásához mindenképpen szükséges egy terrárium beszerzése. Felnőttkorban az ideális terrárium méret egy 120x60x60 cm-es verzió, amelyben garantáltan jól érzi magát a hüllő. Az állat akkor lesz képes maximális méretét elérni, ha a fiatal agámát egy számára megfelelő méretű terráriumban tartjuk. A túl kicsi típus gátolhatja a növekedésben és az egészséges fejlődésben.

Nappal körülbelül 28 és 35 °C-os, éjszaka pedig 20-22 °C-os hőmérsékletet szüksékes biztosítani számukra. Emellett érdemes arra is ügyelni, hogy a nappali világítás spektruma UVB sugárzást is tartalmazzon. Ehhez kombinálhatunk melegítő izzót és UVB komponensű sivatagi fénycsövet egy búrában.

Látogass el a TerraPlaza honlapjára, és szerezz be minden szükséges eszközt a szakállas agáma, és egyéb hüllők tartásához! Gondoskodj kisállatod egészségéről és biztonságáról a nagyszerű minőségű termékekkel és tápanyagdús tápokkal!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...