Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?

A természetben általában nem jellemző, hogy a nagytestű állatok rövid életűek, sőt, az elefánt és az egér élettartama jól mutatja, hogy a nagyobb méretű állatok képesek extrém életkor elérésére is. Azonban úgy tűnik, és a városi legendák is arról szólnak, hogy a kutyák esetében mindez nem igaz. Sokan fejből tudjuk a különböző fajtájú vagy testméretű kutyákhoz tartozó átlag életkort. De vajon tényleg hosszabb életűek a kistestű ebek, és ha igen, mi lehet az oka?

 

A legtöbb kutatás és tapasztalat azt bizonyítja, hogy minél nagyobbak egy kutya testméretei, maximális életkora annál kisebb. A Colgate Egyetem legújabb kutatása a miérteket kereste: azt próbálta bizonyítani, hogy az ún. szabad gyökök felelősek-e az öregedésért.

Az alaphipotézis szerint a szabadgyökök negatív irányban befolyásolják kutyáink öregedését. Amikor egy szervezet növekszik, a sejtek lebontják az ételt, hogy energiát termeljenek a test számára, de ez a folyamat szabad gyököket is termel. Ezekből a molekulákból hiányoznak az elektronok, így azokat más sejtekből vonják el. A folyamat károsítja a sejtmembránokat, rákos megbetegedéshez és különböző fertőzésekhez vezethet. A kutatásban részt vevő tudósok úgy vélik, hogy ezek a folyamatok az öregedést is gyorsítják.

A vizsgálat során nagy és kis testmérettel rendelkező fajtáktól egyaránt gyűjtöttek be mintákat. A felnőtt kutyákban a szabad gyökök mennyisége nagyjából ugyanannyi volt, de a kölykök esetében nem. A kölykök közül több volt a szabad gyök a nagytestű fajtájúakban, valószínűleg azért, mert gyorsabb az anyagcseréjük, hogy megtermeljék a szükséges energiát és ugyanannyi idő alatt nagyobbra tudjanak nőni. Az ennek eredményeként kialakuló sejtkárosodás hatással lehet az öregedésre.

Az ilyen kutatásokból származó eredmények nem feltétlenül bizonyítják azt, hogy a szabad gyökök jelenléte a legfőbb ok a gyorsabb öregedésre a nagytestű fajtákban, de ha a szabad gyökök valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy a nagyobb kutyákat gyorsabban elveszítsük, lehetőség nyílik például különböző antioxidánsokat segítségül hívni, amik a szabad gyököket semlegesítik. Mindenképp szükség van további tanulmányokra, hogy ezt biztosabban tudjuk.

Az életmód és a kutyát körülvevő környezet legalább annyira lehet befolyásoló tényező. A mozgás minősége és mennyisége, a szellemi állapot milyensége, az élelmezés mind képes pozitív vagy negatív irányba befolyásolni a megélhető életkort. A kistestű kutyák legalább annyi lehetséges ártalomnak vannak kitéve: városi környezetben például a földhöz közelebb helyezkednek el a mérgező anyagok, a levegőben lévő szmog vagy a száradt ürülék darabjai, amit porként szállít a szél.

 

Még több hasznos tartalom:

Hány emberévesek a kutyák?

Mit kell tudnod a Cushing-szindrómáról

Vészhelyzetben: így csökkentsd vagy állítsd el, ha kutyád vérzik

Ezek a tünetek jelezhetik a szívférgességet

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...