Saját KB bal
Saját KB jobb

Kisokos: A szárított nyers eledelekről

A fagyasztva szárított nyers eledelek megoldhatják a kényelem és az egészséges táplálás dilemmáját.

Friss, jó minőségű alapanyagokkal táplálni kutyánkat rengeteg egészségügyi előnnyel jár. A friss hús, hal, zöldségek és gyümölcsök tápanyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdagok. A hőkezelés hatására ezek egy része eltűnik vagy olyan formába alakul át, ami már nem támogatja kedvencünk egészségét.

A magas hőmérsékleten, többszöri hőkezelési folyamaton áteső száraztápokban az eredeti, friss élelmiszerek tápanyagaival és természetes vitaminjaival már nem találkozhatunk. Bár ezek a teljesértékű eledelek papíron mindent hoznak, ami élettani szempontból szükséges a kutyánk számára, nem feltétlenül a legteljesebb formában. Egyre több gazdi tér át részben vagy egészben kevésbé feldolgozott táplálásra.

Minden kutya más, és minden gazdi is. Ezért van tere a számos különböző táplálási irányzatnak, melyek közül a feldolgozottság szempontjából megkülönböztethetünk nyers (BARF vagy PREY), nyers feldolgozott, kíméletesen hőkezelt és magas hőmérsékleten hőkezelt eledeleket. Minél kevésbé hőkezelt egy eledel, annál természetesebb módon tartalmaz minden tápanyagot, amely eredetileg benne van az alapanyagokban.

A nyersezés és az otthoni ételkészítés tehát ilyen szempontból ideális, ugyanakkor nem egyszerű. Sok gazdinak sem ideje, sem türelme, sem megfelelő tudása nincs ahhoz, hogy otthon, friss alapanyagokból teljesértékű táplálékot állítson össze kedvencének.

Nekik lehet jó megoldás a fagyasztva szárított nyers eledel. Bár külföldön jelentős piaca van, itthon még csak mutatóban kapható pár márka. De nem kétséges, hogy azok a gazdik, akik eddig kényelmi szempontból ódzkodtak a friss etetéstől, azok megtalálhatják benne a számításukat.

Mit kell tudni a fagyasztva szárított eledelekről?

A fagyasztva szárítás az élelmiszeriparban használt tartósítő eljárás, mely során hirtelen -20°C alatti hőmérsékletre hűtik a friss élelmiszert. Ennek hatására kicsapódik belőle a nedvesség, és száraz, jól eltartható ételt kapunk. Az élelmiszerboltok polcain találkozhatunk liofilizált gyümölcsökkel, zöldségekkel, de a túrázók biztosan ismerik a fagyasztva szárított turistamenüket is. Ezeket csak meleg vízzel kell felönteni és már kész is az ebéd.

A fagyasztva szárítás előnye, hogy a hőkezelés rendkívül gyorsan zajlik le, így a tápanyagok kisebb százaléka veszik el, mint a hosszú, többszörös hőkezeléses tartósítás során.

Az így kapott eledel tehát a nyers és az enyhén párolt mellett a legnagyobb mennyiségben őrzi meg az eredeti tápanyagokat. 

További előnye, hogy összeállított eledel formájában is kapható, azaz nem kell otthon matekozni, hogy miből mennyi kell. Csak ki kell mérni, fel kell önteni meleg vízzel és készen is van.

Tökéletes megoldásnak tűnik, ha maximalizálnánk a frissességet minimális erőfeszítéssel. Ennek a kényelemnek és minőségnek azonban megvan az ára. A fagyasztva szárított eledelek nem olcsók. Bár valóban nagyon takarékosak, hiszen nem kell megfizetnünk a nedvességtartalmat. Egy kilogramm fagyasztva szárított eledel körülbelül 3 kg száraztápnak felel meg. Így nézve, ára a szuperprémium kategóriás tápokkal nagyjából megegyező.

A fagyasztva szárított eledelek között is széles a választék, találhatunk bio minősítésű vagy emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készülőt is. Ha kényelmesen szeretnénk kutyánkat a lehető legfrissebb étellel táplálni, kétségtelenül jó megoldás.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/feed-my-dog-fresh-raw-food-or-dog-kibble/; Dr. Karen Shaw Becker és Rodney Habib: Forever Dog. Kép: Photo by monicore from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...