Saját KB bal
Saját KB jobb
Nestlé Purina

Hazánkban működik a kontinens egyik legnagyobb állateledel gyára

A Nestlé Purina büki gyára az elmúlt 23 év bővítéseinek eredményeként mára Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb állateledel gyárává vált. Az üzem egyedülálló innovatív technológiákat és ipari robotokat használ a gigantikus mennyiségű állateledel előállítására, amit naponta 70 kamion szállít a világ 50 különböző országába.

A fenntarthatóság jegyében

A gyárlátogatást a holland igazgató, Arthur Van Raalte nyitotta meg, aki izgalmas és érdekes adatokat osztott meg a gyár működéséről, az állateledel piac sajátosságairól és saját fejlesztéseikről. A gyár egyik legfontosabb vállalása, hogy az összes alutasakos állateledel csomagolását egy éven belül újrahasznosítható anyagból fogják készíteni. A tesztelés alatt lévő tasakok funkcionalitásukban és küllemükben megtévesztésig hasonlítanak a klasszikus alutasakokra, első pillantásra meg sem lehet őket különböztetni. De nem csak a büki gyár törekszik a fenntarthatóbb gyártási technológiák alkalmazására, a svájci anyacég vállalása, hogy 2050-re karbonsemlegessé teszik a teljes termelést.

A gyárban 50 robot teljesít szolgálatot. (Nestlé Purina állaeledelgyár, Bük. A szerző fotója)
A legszigorúbb higiéniai szabályok között készül az állateledel

A gyárlátogatás megkezdése előtt részletes és mindenre kiterjedő biztonsági-és higiéniai tájékoztatást kaptunk. A gyárban nemcsak a higiéniára helyeznek kiemelt hangsúlyt, hanem a dolgozók és a gyárba belépők biztonságára is. A teljes biztonsági menetfelszerelésen felül még a kesztyűnket is váltogatni kellett a különböző gyáregységek között.

Szigorú élelmiszerbiztonsági előírások és szabályok betartásával léphettünk csak a gyár területére. (Nestlé Purina állateledel gyár, Bük. A szerző fotója.)
Gigantikus számok

A büki üzem az egyik legnagyobb és legjelentősebb állateledel gyár a kontinensen. A Nestlé Purina által előállított állateledel éves mennysége meghaladja az 1 millió tonnát. A gyártás 85 százaléka külföldi piacokra irányul, az elmúlt tíz évben több mint 450 milliárd forint értékben exportáltak állateledelt Bükről. A tervek szerint a jövő év első negyedévében átadott bővítés után a büki gyár naponta több mint 5 millió termék gyártására lesz képes.

Kipróbálhattuk az alutasakos állateledel szortírozását. Nem ütöttem meg a szintidőt. (Nestlé-Purina állateledelgyár, Bük. A szerző fotója.)
1956-ban jelent meg az első extrudált kutyaeledel

A Purina 1894-es alapítása mérföldkő volt a kedvtelésből tartott háziállatok táplálásában. Számos innováció fűződik a Purina nevéhez. Ők hozták létre a világ első kutya táplálkozás tudományi központját 1926-ban.  A világ első extrudált kutyaeledelét is a Purina állította elő, mégpedig a mai napig piacon lévő Dog Chow márkanév alatt. 1998-ban az első hipoallergén, hidrolizált fehérjés kutyatáp piacra dobását is nekik köszönhetjük.  Sőt, az első kifejezetten kölyökkutyáknak készült eledel, az első nedves eledel és az első testalkathoz igazított táplálás is a Purina fejlesztése.

Tények és tévhitek kedvenceink táplálásával kapcsolatban

Dr. Márton Kinga, a Purina állatorvosa elmondta, hogy még mindig sok tévhit kering a kedvtelésből tartott kisállatok táplálásával kapcsolatban. Makacsul tartja magát például az a hiedelem, hogy mivel a kutya a farkas leszármazottja, táplálását is a farkas szükségleteihez kell igazítani. Ez nem igaz, hiszen az evolúciós során a kutyák képessé váltak a szénhidrát emésztésére, átalakult az emésztőszervek morfológiája is, melyeket figyelembe kell venni a táplálás során.

A másik gyakori és makacs tévhit, hogy a kutyák és macskák többsége allergiás a csirkére, amit a gyári eledelek legnagyobb része tartalmaz. A statisztikák szerint azonban a „csirkeallergiásnak” diagnosztizált állatok közel 70%-ának panaszait nem a csirke fehérje okozza, hanem egyéb kórokozó. A nemzetközi statisztikák szerint a marhahúsra például sokkal több kutya allergiás, mint a csirkére. A baromfi hús a legkönnyebben emészthető, ideális összetételű húsfajta, az egészséges állatok esetében ugyanakkora eséllyel vált ki táplálékallergiát, mint bármelyik más fehérjeforrás.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

 

támogatott tartalom

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...