Saját KB bal
Saját KB jobb

A szem egészségéért természetesen

„A szem a lélek tükre” – halljuk gyakran. És milyen igaz ez a kutyák esetében! Kevés dolog van, amit ne tudhatnánk meg, ha belenézünk szemük mélységébe.

Bár a kutyák számára nem a látás az elsődleges érzékelési modalitás, de nagyon fontos szerepe van a tájékozódásban, a külvilágról való információszerzésben és a velünk való kommunikációban. A látás és a szem egészsége tehát nagy kincs, ezért fontos, hogy lehetőleg óvjuk, védjük kedvencünk szeme világát!

Az esetleges szemgyulladások, szemsérülések esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz! Ne kíséreljük meg az otthoni diagnózist vagy kezelést, hiszen többet árthatunk, mint használhatunk!

Amit azonban otthon is megtehetünk, az az, hogy a természet erejével támogatjuk kedvencünk szemének egészségét. Ebben segíthetnek a gyógynövények, a vitaminok és természetesen, a táplálás.

A holisztikus szemléletű gyógyászatban nem egy szerv betegségéről beszélünk, hiszen a szervezet – nevében is benne van – egy egység, amelyet így, egészében szemlélünk. A magyar egészség szó szépen kifejezi ezt a szemléletet. Ha tehát a szem betegségéról van szó, az egész test egészségét kell helyrehozni. A holisztikus szemlélet alapja a táplálás és az életmód. Ezek teljessége híján csak tüneti kezelésről beszélhetünk, ezért fontos, hogy a szem betegsége esetén a táplálás átgondolásával indítsuk a folyamatot. Iktassunk be egészséges „élő” ételeket, melyek vitaminokban és nyomelemekben gazdagok és segítik kutyánkat abban, hogy szervezete megküzdjön a rá háruló káros hatásokkal!

Az egészséges étrend és a megfelelő testmozgás mellett figyeljünk a stresszmentes, a kutyánk igényeit kielégítő foglalkozásokra, tevékenységekre is!

Emellett pedig az alábbi gyógynövények közül választhatunk, hogy tovább támogassuk a gyógyulást, vagy lassíthassuk a betegség előrehaladását.

A hagyományos kínai gyógyászatban a szem és a máj egészsége összefügg, ezért a szem kezelésére ajánlott gyógynövények között a legtöbb a májat is támogatja. Ilyen például a máriatövis, mely ismert májregeneráló és májvédő hatású gyógynövény. Antibiotikumos kezelés vagy bármilyen gyógyszeres kezelés, műtét esetén érdemes kúraszerűen adni.

A vérehulló fecskefű virágesszencia formájában és különböző szem- és májvédő gyógynövénykészítmények összetevőjeként is hatásos lehet a hályogos betegségek kiegészítő kezeléseként. A megfelelő készítmény kiválasztásában kérjük állatorvos segítségét!

Az orvosi szemvidítófű (Euphrasia) szemgyulladás, kötőhártyagyulladás, szemhéjgyulladás, irritáció vagy külső behatás nyomán kialakult szemsérülések esetén segíthet. Ilyenkor is kérjük az állatorvos segítségét a megfelelő készítmény (tea, forrázat, stb.) kiválasztásában!

Gyulladás, harmadik szemhéj előreesése és allergia esetén a kamillás öblítés segíthet. Ugyanígy, ha a kutya szemébe homok, por vagy más irritációt okozó anyag került, a kamillás lemosással ez eltávolítható.

Mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, mielőtt otthoni gyógykezelésbe kezdenénk!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thehonestkitchen.com/articles/eye-health-in-cats-and-dogs; https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_szemvid%C3%ADt%C3%B3; Kép: Photo by Mikhail Nilov from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...