Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyakabát kisokos

Ha kutyakabát, akkor… ? Meleg? Vízálló? Mosható? Pihepuha? Tollal bélelt? Milyen az ideális kutyakabát? Ki kell ábrándítanom azokat, akik erre a kérdésre keresik a választ. Ideális kutyakabát nem létezik.

Miért vagyok ennyire pesszimista? Egyrészt az évek tapasztalata megtanította, hogy ami jó esőben az nem lesz jó hóban, amit imádunk ősszel az nem lesz jó, ha repkednek a mínuszok. A kedvenc túrázó kabátunk pedig nem jó futáshoz. Azért ilyen bonyolult a helyzet, mert számos különböző időjárási körülmény, program és a kutyánk pillanatnyi aktivitása is befolyásolja azt, hogy mely tulajdonságokat várjuk a kabáttól.

Az első tanács tehát: ne az univerzális kabátot keresd!

Tudom, hogy a kutyakabát nem olcsó mulatság. Ugyanakkor, ha több, jó minőségű és a célnak megfelelő kabátunk van, akkor azokat kevesebbet hord a kutyánk egy darabot, így lassabban használódnak el.

A téli hódzsekit szinte alig hordja a kutya, és amikor igen, akkor sem lesz sáros vagy koszos. Ez az a darab, ami szinte örökké tart és mosni sem kell. Érdemes ennek megfelelően jó minőségű, javítható darabot választani, ami lehetőleg mosógépben mosható. Ha tisztítóba kell vinni vagy nem mosható (pl. műszőrme részek, flitterek stb.), akkor ki fogjuk dobni, ha elkoszolódik, ez pedig a környezeti erőforrások hatalmas pazarlása.

Az esőkabát teljesen más kérdés: ez egy vízálló darab, szinte csak egy nejlonréteg, ami arra hivatott, hogy védje a kutya bundáját vagy a meleg ruházatát a sártól és az esőtől. Ebből célszerű lehet overált venni – ezzel rengeteg fürdetést spórolhatunk. Az esőkabát strapabíró darab, jó, ha mosható. Mivel tiszta műanyag, ezért elég jól bírja a kiképzést és pillanatok alatt szárad. Nem érdemes béleltet venni, az csak rettentően koszos és büdös lesz és ki kell dobnunk, mert már nincs gusztusunk betenni a mosógépbe.

kutyakabát kisokos esőkabátJobb, ha a bélelt esőkabát helyett olyan aláöltözőt vagy meleg pulcsit adunk a kutyára, ami amúgy átmeneti időben jó lehet magában is. Ez készülhet polárból vagy fleece-ből, ami mosható és rendkívül strapabíró. Ezzel a kombinációval sok időt és pénzt takaríthatunk meg. A meleg anyagból készült pulcsit esőben és sárban védjük az esőkabáttal – így kevesebbet kell mosni, tovább tart. Ha nagyon hideg van és repkednek a mínuszok, a meleg aláöltözőt kombinálhatjuk a hóba való vastag mellénnyel. Enyhe, száraz időben pedig magában is megállja a helyét.

Technikai kabátok, mellények

Ha sportolunk vagy túrázunk, akkor érdemes még beszerezni technikai kabátot/mellényt is. Ezek az izmok melegen tartása és a sérülések megelőzése végett hasznosak. Általában magasabb árfekvésű darabokról van szó, ezért ezeket ne használjuk el a hétköznapokban. A technikai darabok másik hátulütője a mosás. A többségük speciális mosószerrel vagy programon mosható, és a tapasztalat, hogy előbb-utóbb a mosás hatására veszítenek a technikai tulajdonságaikból. Ezért is érdemes kímélni őket és a hétköznapi tevékenységekhez inkább olcsóbb és könnyebben tisztítható darabokat adni a kutyánkra.

Ha a több kabátot megfelelően váltogatjuk és vigyázunk rájuk, évekig jó szolgálatot tesznek. Vásárlás előtt érdemes utánajárni, hogy a gyártó ajánl-e javítást a termékei esetében, esetleg adnak-e pótgombokat, patentokat, egyéb kopóalkatrészeket a termékhez. Ha igen, az jó jel. Hiszen a gyártó is bízik abban, hogy maga a kutyakabát sokáig jó lesz, túléli a kopóalkatrészeket.

Mosás szempontjából igyekezzünk kímélni a ruhadarabokat, alacsony hőmérsékleten, a mosási útmutatónak megfelelően mossuk őket!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Igor Cibulsky from Pexels; Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...