Saját KB bal
Saját KB jobb
Pixabay

Bántalmazott kutyát fogadott örökbe és képez ki a Magyar Honvédség

A bántalmazott belga juhászkutya útja a teljes reménytelenségből a Magyar Honvédség robbanóanyag-kereső kutyás csoportjáig egy igazi karácsonyi mese.

Logan története hetekkel, hónapokkal ezelőtt kezdődött, de a honvédség tűzszerész ezrede karácsony előtt egy nappal, december 23-án osztott meg Facebook oldalán egy videót, melyben elmesélik a sikertörténetet.

Logant szaporítóktól mentették

A belga juhászkutya nagyjából másfél éves lehet, pontosan nem lehet tudni a korát, egy magyarországi szaporítónál született. Innen pedig egy Nógrád megyei településre került, egy olyan gazdához, aki folyamatosan és súlyosan bántalmazta, valamint rossz körülmények között tartotta a kutyát. A szomszédok elmondása szerint folyamatosan ütötték, verték valamivel, és egy másfél méteres láncon tartották nagyjából a nap 24 órájában.

A körülményekről egy lakossági bejelentésen keresztül értesült egy állatvédő alapítvány, akik el is vitték a helyszínről az akkor már testileg és lelkileg is rossz állapotban lévő kutyát. Logan a Rex Kutyaotthon Alapítvány gondozásába került augusztusban és ekkor még senki nem tudta, hogy élete mesés fordulatot vesz hamarosan.

Gazdikereső

Miután Logan bekerült a kutyaotthonba, pár nap alatt kiderült, hogy borzasztóan erős és bátor kutya, hamar kijött a depresszióból és szinte azonnal játszott, futott, dolgozott. Gondozója hamar meglátta benne a jó munkakutya vonalat és azt is, hogy Logan egy kincs, viszont nagyon nehéz lesz neki megfelelő gazdát találni. Olyat, aki képes felmérni az igényeit, aki képes szellemileg és fizikailag is megfelelő aktivitást biztosítani a kutyának.

Csillag születik

Amikor Logan hivatalosan is gazdikereső státuszba került, a kutyaotthon a szokásos csatornáin elkezdte keresni számára az igazit. Aztán egy váratlan, de annál örömtelibb megkeresésé érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől. Szerették volna először is megnézni és letesztelni a kutyát, hogy alkalmas lehet-e robbanószer kereső kiképzésre. Először Németh Balázs főtörzsőrmester, az ezred kiképző altisztje szemlélte meg Logant és el is vitték egy 30 napos alkalmassági vizsgálatra az alakulat telephelyére.

Izgalmas tesztidőszak

A kutyának 30 napja volt, hogy elkápráztassa kiképzőjét, és kiderüljön, alkalmas-e arra, hogy a jövőben robbanóanyag-kereső kutyaként dolgozzon. A tesztidőszak alatt azt vizsgálták többek között, hogy hogyan reagál ingergazdag környezetben a kutya, milyen a magatartása, hogyan viselkedik különböző szituációkban. Letesztelték, hogy fél-e a magasságtól, vagy a mélységtől, a különböző talajtípusoktól. Logan az összes akadályt jól vette, így 2022 márciusában el is indul képzése, melynek végeztével robbanóanyag-kereső kutya lesz belőle. De addig sem maradt a menhelyen, a karácsonyt már új családjánál, a Magyar Honvédségnél töltötte szerető és törődő környezetben.

Logan történetét ITT tudjátok megnézni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, FB/tuzszereszhadihajo

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...