Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért fontos a fogpótlás?

Bár a fogak elvesztése életünk bármely szakaszában előfordulhat valamilyen egészségügyi probléma miatt, mégis, általában időskorban szokott jelentkezni. Leggyakrabban a betegnek csupán néhány foga hiányzik, de az is előfordulhat, hogy a teljes fogatlanság állapota áll fenn. 

Vannak, akik úgy döntenek, hogy nem akarják pótolni a kiesett fogakat, ám ez sajnos nem a legjobb döntés. A fogaknak ugyanis nem csak esztétikai szerepük van, de egészségünket is befolyásolhatják. Ezért komolyan kell vennünk már azt, ha akár egyetlen fogunkat is elveszítettük. 

De vajon mit lehet tenni ilyenkor? Összeszedtük a legfontosabb információkat a fogpótlással kapcsolatban! 

A fogpótlás fontossága

Abban az esetben, ha egy vagy több fog kiesett, érdemes minél előbb pótolni a hiányt. De vajon pontosan miért? 

Ennek egyrészt egészségügyi okai vannak. A rágószerv egy bonyolult rendszer, amelyben minden fognak, az ínynek, rágóizmoknak, állkapocs ízületnek fontos szerepe van. Ha egy kiesett fog megbontja ezt a rendszert, akkor az nem csak a fogsorra, de egész szervezetünkre negatív hatással van. 

A másik oka, hogy a hiányzó fogak általában nem túl előnyösek esztétikailag, ami ronthatja a beteg önbizalmát. Ennek következtében egyre kevésbé beszélget, egyre kevesebbet jár társaságba. 

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy kiesett fog miatt arcunk beesetté válhat, ami akár évtizedeket is öregíthet rajtunk. 

Nem mindegy, hogyan zajlik

Attól függően, hogy a betegnek egy vagy több foga hiányzik, többféle fogpótlási módszer közül választhat. 

Ha foghiány áll fenn, akkor a leggyakrabban használt megoldás az implantátum használata. Ez mindkét esetben használható. 

Amennyiben a betegnél valamilyen okból kifolyólag nem megoldható a csontpótlás vagy az implantátum elhelyezése, jó megoldás lehet pl. teljes fogatlanság esetén All-on-4 módszer: Halász Klinika szakemberei e kezelés során az állcsontba, csontpótlás nélkül helyezik be az implantátumokat. 

Mit lehet tenni a megelőzésért? 

Bár a fogpótlással orvosolhatóak az elveszített fogak, a legjobb megoldás mégis a megelőzés, amelyhez nélkülözhetetlen a helyes és rendszeres fogápolás. 

  • Ideális esetben legalább naponta kétszer, reggel és este érdemes fogat mosni, de akár napközben is beiktathatunk egy-egy fogmosást. 2-3 percig kell tartson, ugyanis ennél kevesebb idő alatt nem tudunk hatékony eredményt elérni. 
  • A fogápoláshoz szükségünk van a megfelelő eszközökre is. Ez egy minőségi fogkefe, illetve fogselyem, valamint fogkrém és szájvíz együttese. 
  • A legtöbben csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha már nagy a baj. Azonban a legtöbb fogprobléma már kiszűrhető lenne a rendszeres orvosi kontrollvizsgálaton, amikor általában még kevésbé súlyos a gond. Ennek értelmében érdemes rendszeresen meglátogatni fogorvosunkat!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...