Csak egy újabb kutyás játék? Mi az a flirt pole?

A flirt pole, más néven flirt stick egy, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kutyás játék – vagy sporteszköz. Elsősorban amerikai és brit trénerek blogjain és csatornáin találkozhatunk vele, és a meglepő lelkesedéssel, amelyet kivált.

Úgy képzelhetjük el a flirt pole-t (ejtsd: flört pól) mint egy jócskán felnagyított cicajátékot, amelyet a gazdi a kezében tartva elhúzhat a kutya előtt, aki kergetheti, megszerezheti és húzhatja-rángathatja a játékot (lásd a videón). Mindeközben persze lemozgatja magát, ráadásul a fizikai és a mentális stimuláció kombinációjával jóval gyorsabban és hatékonyabban, mint ugyanennyi sétával tenné. A flirt pole hatalmas előnye még, hogy a használatához nem kell nagy tér. Egy kisebb udvaron, ahol a labda vagy a frizbi nem jöhet szóba, de akár a lakásban is használható.

Mivel a fizikai edzés mellett mentálisan is stimulálja a kutyákat, a flirt pole játék és foglalkoztató eszköz egyben. A végén elhelyezett játék cserélhető, így nem válik unalmassá. Illetve maga a használat is sokoldalú lehetőségeket rejt. Az elhúzom a kutya előtt, majd elkapom típusú játéktól a kötélhúzós vagy trükkös játékokig sokféleképpen variálható.

A „csali” is változtatható: lehet kötél, lehet plüss, lehet gumicsirke vagy csak egy pompom. Minden kutyának a méretéhez és a vérmérsékletéhez illő játékot tehetünk a kötél végére. A vadászösztönnel rendelkező kutyáknál érdemes úgy mozgatni a csali játékot, ahogy a „préda” mozogna. Egy kotorék esetében például húzzuk a földön, meg-megállítva, így azonnal beindulnak az ösztönök.

A flirt pole használata

A gazdi nagyjából egy helyben áll, és a rúd mozgatásával készteti a kutyát mozgásra. A flirt pole-t lehet:

  • körbe-körbe mozgatni, kisebb és nagyobb ívben: a kutya körbe kergeti, majd elkapja;
  • a földön húzni a végén lévő játékot, mintha préda lenne: a kutya el akarja kapni, és vagy hagyjuk neki vagy elrántjuk az utolsó pillanatban; (kezdetben hagyjuk, hogy legyen sikerélménye, és ha már tetszik neki a játék, akkor trükközhetünk többet)
  • hirtelen megrántani: ezzel gyors irányváltásra késztetjük a csalit és a kutyát is; (csak egészséges kutyákkal végezzük, nehogy sérülés legyen a vége)
  • fel-le mozgatni: ezzel ugrásra, emelkedésre bírni a kutyát (szintén csak egészséges kutyáknak való)
  • a fentieket kombinálva változatos, a kutya igényeinek és fizikai állóképességének megfelelő edzést tarthatunk.

Fontos, hogy hagyjuk a kutyát nyerni! A játék/csali elkapása a jutalom. Mindig csak annyira legyen nehéz elkapni, hogy még motiváló, de teljesíthető legyen. Eleinte csak kisebb mozdulatokat tegyünk, hadd érezzen rá az ízére, aztán lehet fokozatosan nehezíteni. Ha azt látod, hogy túl nagy a kihívás, könnyíts. Így fenntartható az érdeklődés.

A tréning  a flirt pole-lal körülbelül 10 percig tartson egyszerre, kezdetben kevesebb ideig, később lehet ennél egy kicsivel több, de a 15 percet ne lépd túl, mert tényleg fárasztó a kutyának.

A flirt pole a testedzés remek módja, de ha a kutyád nagyon fiatal (egy év alatti), idős, sérült vagy beteg, akkor visszafogottan, az ő képességeihez/egészségi állapotához mérten használd. Ha ízületi problémákra vagy mozgásszervi betegségekre hajlamos, akkor az ugrálást, heves irányváltoztatásokat kerüld. Kérdés esetén beszélj az állatorvosoddal, hogy mi az, ami a te kutyád esetében belefér.

Flirt pole mint tréningeszköz

A flirt pole használata közben számos készség gyakorolható, tanulható. Például:

  • ereszd, add ide;
  • parancsra elkapás;
  • helyben maradás izgalmas ingerek mellett is;
  • apportírozás,stb.

A játék közbeni gyakorlás az egyik legjobb módja a tanulásnak. Fontos, hogy mindig pozitív megerősítést használj – pl. ha odaadja a játékot, akkor simogasd/jutalmazd/dicsérd meg. Az erőszakos, kényszerítő módszerek – pl. kitéped a szájából ha nem adja oda a játékot – elveszik a játék élvezetét, és nem tanítják meg a kutyának, hogy mit vársz tőle.

Itthon még nem igazán beszerezhető maga az eszköz, de a nagyobb online piactér oldalakról könnyen megrendelhetjük, vagy akár magunk is elkészíthetjük pár egyszerűen beszerezhető alapanyagból.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Atta Pup YouTube csatorna; Kép: Photo by Darcy Lawrey from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...