Saját KB bal
Saját KB jobb

Huminsav 1 x 1

Jobb étvágy, fényesebb bunda, erősebb immunrendszer, gyengébb allergiás tünetek – erről számol be számos gazdi a huminsav jótékony hatásai között. Ma már többféle huminsav tartalmú étrendkiegészítő vásárolható az állatorvosi rendelőkben vagy rendelhető az interneten keresztül. De mi is ez pontosan? Mi az a huminsav és kiknek ajánlatos a szedése?

A huminsav…

“A huminsavak a föld alá került elsősorban növényi, kisebb hányadban állati részek talajbaktériumok és gombák által aerob körülmények között fizikai, kémiai és mikrobiológiai úton lebontott, érésük során szerves anyagokból felépülő, nagy molekulájú, főként savas jellegű, kémiailag igen változatos szerkezetű és méretű, nagy polimerizációfokú molekulák.” – írja a Wikipédia.

A fenti mondat két fontos üzenete talán az, hogy a huminsavak természetes vegyületek, melyek a talajban találhatók meg – a növényi részek természetes bomlása során kerülnek oda. A humusz szó és a huminsav hasonlósága sem véletlen, a tő mindkét esetben a latin humus, azaz talaj, szó.

A huminsav (a fulvosavval és a himatomelánsavval együtt) a huminsavak egyike.

A huminsav és a fulvosav azért hasznos a kutyák egészsége szempontjából, mert jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, elsősorban a bél mikrobiomjára (“bélflórára”). A bél mikrobiom, azaz a rengeteg mikroorganizmus, amely benépesíti az emésztőrendszerünket az utóbbi évek egyik legnagyobb “felfedezése”. A bélflóra állapota egyes elméletek szerint hatással van a közérzetünkre, az érzelmekre, a viselkedési problémák kialakulására. Bizonyítottan pedig az immunrendszer és a hormonrendszer működésére. Kutyák esetében is.

A bél mikrobiom egyensúlya tehát rendkívül fontos az egészség fenntartása érdekében – és ebben segít a huminsavak közül a huminsav és a fulvosav.

Annál azonban jóval összetettebb a kutyák szervezete, hogy egy étrendkiegészítő etetésével csodát tegyünk.

Az egészség alapja a táplálkozás. Az egyoldalú, a faj szükségleteit nem kielégítő táplálkozás mellett a legjobb étrendkiegészítő sem sokat ér. Ezért lényeges, hogy kutyánk egészségét holisztikusan – azaz az egész képet nézve – szemléljük. Ebbe beletartozik a táplálás, a testmozgás, a mentális egyensúly, a stressz és még számos tényező. Ha úgy látjuk, hogy valami nincs rendben, először az állatorvos segítségével szűrjük ki a betegségeket, majd tegyük rendbe a táplálást. Ez utóbbival valószínűleg sokat javul már a bélmikrobiom állapota is.

Hogyan vihetem be a kutyám szervezetébe a huminsavat?

Ahogy fentebb is írtuk, a huminsav a talaj természetes része. Itt pedig a hangsúly a természetes szón van. Mai civilizált világunkban ugyanis a természetes, tiszta talaj ritka, mint a fehér holló. Különösen városi vagy mezőgazdasági művelésbe fogott területek környezetében a talajban nem játszódnak le azok a természetes folyamatok, amelyek során a huminsavak létrejöhetnek.

Régen, az intenzív mezőgazdasági termelés ideje előtt a talajban található rengeteg hasznos mikroorganizmus, baktérium, az emberi és állati étrend szerves (szó szerint) részét képezték. A sárgarépa és más gyökérzöldségek héján maradt parányi talajrészecskékből olyan, a szervezet számára szükséges, de minimális mennyiségben elegendő, vitaminok jutottak a szervezetbe mint például a B12-vitamin.

Ma már keveseknek adatik meg, hogy tiszta, vegyszermentes és természetes talajból frissen kihúzott zöldségeket fogyasszon. Pedig ez a huminsav természetes forrása – kutyáknak, embereknek egyaránt.

Ezért a huminsav bevitelének egyszerű és biztonságos módja az étrend kiegészítő készítmények szedése. Ezek közül érdemes megbízható terméket keresni, amely esetében a gyártó garantálja a beviteli értékeket, részletes adagolási és etetési útmutatóval szolgál.

Mikor érdemes huminsavat adni kutyánknak?

Ha úgy érezzük, kutyánk nincs egészen kicsattanó formában:

  • emésztési panaszok
  • allergiás tünetek
  • fáradékonyság
  • fakó szőrzet
  • erőteljes gázképződés

gyötrik, elképzelhető, hogy felborult a bélmikrobiom egyensúlya. Ilyenkor érdemes elvinni kedvencünket állatorvosi vizsgálatra, hogy kizárhassuk a komolyabb problémákat. Ha nincs egyéb baj, akkor pedig teljesértékű, friss eledellel és például huminsav tartalmú készítmények adásával segíthetünk neki visszatérni a kicsattanó formájába.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Dogs Naturally Magazine; Kép: Photo by @rrinna from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...