Kis kutyás strand-etikett

Van valami, amiről beszélnünk kell! És ez nem más, mint a kutyás strandok íratlan illemszabályai, azaz az etikett.

Az etikett, ha hivatalosan szeretnénk definiálni: „a társadalmi viselkedési szabályok egy bizonyos korra és nemzeti kultúrára jellemző összessége”. Az etikett kevésbé formális, a mindennapi társas érintkezést szabályozó formája az illem (vagy viselkedéskultúra), melynek célja az emberi kapcsolatok, a társas érintkezések szabályozása.

Az illem maga a jó modor, a kulturált viselkedés, amely eszköz, és bizonyos helyzetekben védelem.”

Az illemszabályok koronként változnak, és a mai világban számtalan olyan helyzetbe kerülhetünk, amelyben a használatos illemszabályokat „nem tanította meg anyukánk”. A kutyás strand is éppen ilyen!

Ahhoz azonban, hogy mindenki örömmel látogassa a kutyás strandokat és jó élményekkel térjen haza, be kell tartani pár szabályt.

Etikett alapok
Kommunikáció

Ha belépünk valahová, illik köszönni. Ez a strandon nagyjából úgy néz ki, hogy köszönünk a bejáratnál ülő embernek (portás, jegyszedő), és ha letelepszünk valahová, akkor a közvetlen szomszédok felé.

Ha a kutyánk játszani kezd egy másik kutyával, szintén köszönünk a gazdinak. Ezzel elkerülhetünk több kellemetlenséget is, és még egy jó beszélgetés is kialakulhat.

Ha a kutyánk más kutyákkal játszik, akkor is rajta tartjuk a szemünket, így, ha konfliktus alakul ki, vagy egyik kutya lelép a másik játékával, akkor tiszta a helyzet.

Tisztaság

Az ugye alap, hogy nem szemetelünk, nem hagyunk magunk után szemetet a strandon?  A kutyaürüléket azonnal összeszedjük, hiszen – mint tudjuk – a „Kakitündér nem létezik”!

Mindig, azaz: mindig! a kutyánkon tartjuk a szemünket! Ez az előbbi pont miatt is lényeges. Többször tapasztalhatunk olyat, hogy egyes gazdik elmerülnek a strandélményben, míg a kutyájuk fel-alá rohangál a többiekkel, és ha éppen ilyenkor történik a nagydolog, a gazdi észre sem veszi. Nincs szó rosszakaratról vagy szándékos szemetelésről, de a kaki akkor is ott marad a fűben – ami egy strandon nagyon kellemetlen.

Ezért is fontos, hogy ha a kutyánk másokkal játszik, akkor is figyeljünk rá! 

Másik oldalról pedig, nyugodtan szóljunk annak a gazdinak, aki nem veszi észre, hogy a kutyája kakilt. Semmi rossz nincs ebben, valószínűleg örülni fog, hogy figyelmeztettük, ha felelős gazdi. Igyekezzünk megjegyezni a helyet, hogy minél gyorsabban megtalálhassa a pakkot.

Póráz

Ha a kutyánk nem játszik vagy nincs a vízben, akkor tartsuk magunk mellett. Így nekünk is kellemesebb, ki tudunk kapcsolódni, beszélgetni vagy olvasni – hiszen tudjuk, hogy kedvencünk biztonságban van és nem is okozhat galibát.

Mások holmija

Tartsuk tiszteletben mások játékait, törölközőjét, strandpapucsát stb. Senki sem szeretne arra visszaérni a holmijához, hogy az csupa sár, esetleg „meg van jelölve”. Ugyanez igaz a játékokra is. Ha a kutyánk meg is kaparintja más játékát, azt igyekezzünk mielőbb épségben visszajuttatni a tulajdonoshoz.

Egy kutyás strandon gyakran elengedik magukat a gazdik, pedig ezek olyan alapvető szabályok, amelyek betartásával mindenki egyformán komfortosan érezheti magát, ráadásul nem sérül egy kutya szabadsága sem.

Egészség

Alapszabály: csak egészséges kutyával menjünk közösségbe! Ha kutyánk köhög, hasmenése van, hányt, vagy bármilyen esetlegesen fertőző betegsége van, ne menjünk kutyák közé.

Ugyanez igaz a kötelező oltások és a féreghajtás hiánya esetén is. Tartsuk tiszteletben a többi kutyát és gazdit annyira, hogy nem tesszük ki őket fertőzés veszélyének.

Viselkedés

Számos jó példát láthatunk arra, hogyan kezelhető egy agresszív vagy félős kutya olyan intenzív, ingerekkel teli környezetben, mint egy kutyás strand.

Ha kutyánk más kutyákkal, gyerekekkel, felnőttekkel agresszív, vegyük pórázra és tartsuk is ott. A sárga szalag vagy kendő viselése figyelmeztetheti a többi gazdit, hogy figyeljenek rá, hogy a kutyáik nagyobb teret hagyjanak a kutyánknak. Ezeket sajnos nem mindenki ismeri, de szóban is elmondhatjuk, hogy a kutyánk valamilyen okból nagyobb teret igényel, és joggal várhatjuk el a többiektől, hogy ezt tiszteletben tartsák. A szájkosár használatával biztosra mehetünk, hogy senkinek sem esik bántódása.

Ha először járunk kutyás strandon, először inkább legyünk óvatosak. Itt rengeteg inger éri a kutyákat, sok az újdonság. Először fokozatosan szoktassuk hozzá őt ehhez és tartsuk magunk mellett, hogy biztonságban érezze magát. Ha minden rendben van, akkor engedjük csak távolabb.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Idézetek forrása: wikipedia; Kép: Photo by Ion Ceban @ionelceban from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...