Saját KB bal
Saját KB jobb

Adhatok aktív szenet a kutyámnak?

Aktív szén, vagy közismertebb nevén: széntabletta. Embereknél a nyári elsősegély csomag része, hiszen nyaralás, utazás közben bármikor jól jöhet a gyors segítség. Vajon a kutyák számára is adható?

A nyári hónapokban gyakrabban fordulhat elő gyomorrontás, esetleg hasmenés a kutyák körében. Ennek részben a gazdival töltött több idő – igen, a közös étkezések, például – illetve a programok sokasága állhat a hátterében. A kutyánkkal ugyanúgy előfordulhat, hogy rosszul esik neki valamilyen étel, amihez nincs hozzászokva, vagy vizet nyel a strandon. Az izgalom, a stressz is okozhat hasmenést.

Az aktív szén elterjedt a különböző gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésében. Bár kutyáink emésztőrendszere eltér az emberétől, az aktív szén esetükben is biztonságosan adható a gyomorpanaszok kezelésére.

Általánosságban elmondható, hogy az aktív szén (megfelelő dózisban) biztonságosan adható a kutyáknak. Javallják akár puffadás, gázképződés enyhítésére is, mivel a szénmolekulák képesek megkötni a belekben található gázokat és méreganyagokat, ezért hatékonyan csökkenthetik a kellemetlen tüneteket.

Az aktív szén hatékonyan alkalmazható enyhe vagy akár súlyos emésztőrendszeri problémák (pl. mérgezés) kezelésére is. Súlyos esetben, természetesen, forduljunk állatorvoshoz, aki dönt a kezelés módjáról és az alkalmazott szerekről.

Az elsősegély-csomagban azonban érdemes tartani aktív szenet vagy bolus adstringenst. Jól jöhet enyhe puffadás, hasmenés vagy hányás esetén. Érdemes a dózist és a felhasználás módját előzőleg az állatorvossal egyeztetni.

Mikor alkalmazható a panaszok enyhítésére?

  • a kutya vizet nyelt a strandon,
  • olyan élelmiszert evett, ami gyomorrontást okozhat,
  • enyhe mérgezéses tünetek esetén, amíg odaérünk az orvoshoz,
  • stressz, utazás okozta hasmenés kezelésére.

Ha a panaszok nem enyhülnek, mielőbb forduljunk állatorvoshoz.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: canigivemydog.info; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...