Hidroterápia

Kedves Gazdik!

 

A nevem Látó Márton és a Tap-PANCS Hidroterápiás Központ hidroterapeutája vagyok. A hidroterápiával akkor ismerkedtem meg, mikor 12 éves labradoromnál, Dokinál csípődiszpláziát állapítottak meg. Állandó fájdalmai enyhítésére, nehézkes járása miatt, illetve az állatorvos javaslatára elkezdtem alternatív gyógymódok után kutatni. Külföldön a hidroterápia nagy múltra tekint vissza és sok sikert értek már el vele. Állatimádó lévén úgy döntöttem, szeretném kitanulni, ezért utánajártam, hol és hogyan tehetném ezt meg. Tanulmányaimat Angliában végeztem. Sokan azt gondolhatják, hogy a kutyák úsztatása „pofon-egyszerű” dolog és bármely úsztatás terápiás hatású. De csak úgy, mint a tornánál, tudnunk kell azt, hogy milyen betegségnél mi az, ami megengedett, mi az, amire oda kell figyelni úszás közben, milyen mozgást hogyan korrigáljunk, hogy az a javát szolgálja és legfőképpen, tudnunk kell mi az elég kedvencünknek.

Tévhit, hogy a fáradt kutya a jó kutya, hiszen ha túlhajtjuk őket, akkor azzal többet árthatunk, mint amenyit használna a kezelés. Úszás közben rengeteg izomcsoportot dolgoztatunk meg, ezért is szokták azt mondani, hogy egy perc úszás egy mérföld (1,6 km) erőltetett sétának felel meg. A víz alapvető tulajdonságait kihasználva segíthetünk az olyan kutyákon is, akik fizikailag nem bírják a szárazföldön való mozgást. A víz felhajtó ereje, ami lehetővé teszi a gyenge végtagoknak, hogy a vízben „elbírják“ tulajdonosukat, a hidrosztatikus nyomás, mely a duzzanatokat csökkenti, a 28-30 fokos víz hőmérséklete segíti az izmok ellazulását, valamint az ellenállás az izmok fejlesztésében vállal szerepet. Egy másik tévhit, miszerint az egészséges kutyusoknak nincs szüksége hidroterápiára. A vízben való mozgás és „edzés“ közben nem terhelődnek az izületek annyira, mint ugyanattól a mozgástól a szárazföldön, így kiváló a növésben lévő kutyáknak is, akik úgy erősíthetik izomzatukat, hogy közben az izületeket nem terhelik le. Ezen felül jó móka is számukra!

Mindezek mellett nem elhanyagolható az úszás pszichológiai hatása sem. Hiszen a „súlytalanságnak“ köszönhetően a szárazföldön járóképtelen, vagy akik csak nagy fájdalmak árán képesek mozogni, a vízben apportírozhatnak is, és a tudat, hogy ebben a szituációban végre ismét visszahozhatják gazdijuknak a játékot, rendkívül jó hatással van a mentális jólétükre.

A kutyabarát.hu oldalon megjelenő „Menhelyről úszunk az új gazdihoz“ sorozatban az általam tapasztaltakat fogom publikálni és nyomon követni az éppen nálunk kezelt négylábú fejlődését, aki jelenleg Lucifer, a négy éves, csípődiszplázia miatt műtött fekere labrador. De addig is szívesen válaszolok a gazdik felmerülő kérdéseire a hidroterápiával kapcsolatban, illetve saját háziállataikat érintő problémáik kapcsán.

E-mail: [email protected]

Lucifer profiloldala.

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...