Saját KB bal
Saját KB jobb

Zabpehely – egészséges, biztonságos vagy veszélyes?

A zabpehely sokunk kedvenc reggelije, de készülhetnek belőle sütemények, kekszek, fasírtok vagy más finomságok is. Vajon megoszthatjuk a kutyánkkal?

Röviden a válasz: a zabpehely alapvetően teljesen biztonságosan adható az egészséges kutyáknak.

zab avena sativa
Zab – Avena sativa – wikipedia.

Számos kutyaeledelben és étrend kiegészítőben is találkozhatunk vele. A zab (Avena) a mérsékelt égövön termesztett gabonaféle, amely természetesen gluténmentes. A feldolgozás során azonban többnyire szennyeződik gluténnal, így ha kutyánk érzékeny erre a fehérjére, akkor keressük a „gluténmentes” felirattal ellátott termékeket.

Mivel könnyen emészthető szénhidrátforrás és tele van B-vitaminnal, a zab kiváló kiegészítője lehet akár a magas hústartalmú étrendeknek is, ha érzékeny gyomrú vagy nehezen gyarapodó kutyákról van szó. Ha bármilyen szempontból gabonát adnánk a kutyánk étrendjéhez, a rizs mellett a zab lehet az első választásunk. Remek rostforrás, mivel a feldolgozás során a hántolással nem távolítják el róla a korpát és a csírát. Állatorvosi felügyelettel érdemes beiktatni a magas vércukorszintű kutyák étrendjébe.

A zabpehely jót tesz a bőr és a szőrzet egészségének. A benne található Omega-6-zsírsavak és B-vitaminok révén érzékeny bőr esetén nem csak belsőleg, de külsőleg, pakolásként is alkalmazható.

Számos jó tulajdonsága mellett is érdemes mértéket tartani zabpehely tekintetében (is).

10 testtömeg-kilogrammonként egy evőkanál főtt/áztatott zabpehely bőségesen elég naponta, ezt az adagot ne lépjük túl. Fontos, hogy főzve vagy alaposan beáztatva (akár egy éjszakán át) adjuk a kutyáknak, mert a zabpehely önmagában nagyon száraz, és felboríthatja a kutyánk emésztését és folyadékháztartását.

Természetesen csak a natúr, ízesítetlen zabpehely megfelelő a kutyák számára. A cukrozott/édesített, tejporos „zacskós” zabpehely-készítmények egyáltalán nem nekik valók, ezekből még egy kevés is ártalmas lehet. Ne fukarkodjunk viszont a friss gyümölcsökkel – az eper, az áfonya vagy pár karika banán kutyánk számára is ugyanolyan egészséges kiegészítője lehet a zabpehelynek, mint nekünk. Ha tehetjük, válasszuk a natúr, gluténmentes és bio változatot.

Próbáld ki ezt a Hipoallergén kutyakeksz recept-et!

A cikkben leírtak nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Mielőtt zabpelyhet vagy bármilyen más új táplálékot adnánk kutyánknak, kérjük ki állatorvos véleményét.
Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; WeinerDoggy.com; Kép: pexels.com; Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9494;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...