Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Utazzunk-e idős kutyával, és ha igen, hogyan tervezzük az utat?

Idős kutyával nemcsak a hétköznapi szokások változnak meg, hanem a nyaralás és utazás projekteket is újra kell gondolni. Nem biztos, hogy ugyanaz az utazási rutin megfelelő lesz egy idősödő kutyánál, mint egy fiatalnál.

Egy idős kutyának már nem biztos, hogy jól esik órákat tölteni az autóban és ismeretlen helyeken aludni. Fontos, hogy mielőtt elindulsz senior kutyáddal bármilyen útra, gondold át, mi lenne kutyádnak a legjobb. Ehhez pedig adunk egy kis kapaszkodót. Ha ezeken a pontokon végigmész, biztosan jól fog sikerülni az utazás és idős barátod is jól fogja érezni magát.

Lehet, hogy jobb lenne a kutyának, ha otthon maradna?

Erre a kérdésre a legtöbb gazdi kapásból nemmel válaszolna, pedig higgyétek el, van olyan helyzet, amikor a kutya inkább maradna otthon a nyugiban, mint a gazdival egy meleg autóban. Ahogy idősödik egy kutya, gyakran nehezen viseli a változásokat, az új helyeket. Előfordulhat alvászavar, nyugtalanság, éjjeli mászkálás, étvágytalanság. Hiába van ott a gazdi, a kutya mégis rosszul fogja érezni magát. Óriási stressz rakódik rá, az pedig egy idős szervezet számára kifejezetten káros is lehet.  Ha úgy érzed, kutyádnak már nagyon nagy megpróbáltatás egy utazás, inkább keress egy kutyaszittert vagy egy jól bevált panziót, amit már megszokott és ismer.

Kutyabarát szállás

Ha úgy döntesz, hogy a kutya megy veled nyaralni, akkor a szálláshely kiválasztásakor érdemes egyeztetni a tulajdonossal, vagy menedzserrel. Ha van rá mód, olyan szobát kérjünk, amihez nem kell sok lépcsőt másznia a kutyának és hamar le lehet vele érni olyan részre, ahol elvégezheti a dolgát.

Autós utazás

Minden kutyát kötelező rögzíteni az autóban, de egy idősödő kutyára ez duplán igaz. Bizonytalan tartása és járása miatt sokkal nagyobb veszélynek van kitéve egy egyszerű fékezés, vagy élesebb kanyar bevételekor. Ha a hátsó ülésen utazik, tegyél rá hámot és ahhoz kapcsolható biztonsági övet. Csomagtartóban pedig a legjobb, ha egy masszív boxban utazik a kutya. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy egy idős kutya könnyen, fájdalommentesen tudjon ki-be szállni az autóból. Ehhez például használhatunk rámpát, vagy ha elbírjuk a kutyát, emeljük ki és be, ne engedjük ugrálni, könnyen érkezhet rosszul a talajra.

A stressz csökkentése ismerős szagokkal

Nyugodtan tegyük be az autóba a kutya mellé azokat a játékokat, tárgyakat, melyeket otthon is közel tart magához. Az ismerős szagok már eleve nyugalmat és biztonságot sugallnak, egy ilyen helyzetben erre lehet, hogy szüksége lesz. Ha a kutya eleve mozgásszervi bántalmakkal küzd, fájnak az ízületei például, akkor jó ha tudod, hogy a stressz súlyosbíthatja ezeket a tüneteket. Fontos tehát, hogy egyeztessünk erről az állatorvossal és ha ő szükségesnek látja, akkor vigyünk magunkkal általa ajánlott vagy felírt fájdalomcsillapítót is.

Saját fekhely, saját étel

Próbáljunk meg helyet találni az autóban és vigyük magunkkal a saját fekhelyét. Pláne, ha az ortopéd matrac és azon szokta meg az alvást. Ugyanez a helyzet az ételre is, mindenből a megszokottat, a megszokott időben és módon kapja. A napi rutint is próbáljuk meg tartani vele, főleg ami a sétákat illeti.

Utazás során figyeld meg hogyan viseli kutyád a hercehurcát. Ha úgy látod, hogy nagyon fárasztja, gyengíti, zavarttá vagy nyugtalanná teszi, akkor valószínűleg eljött az az idő, amikor neki már jobb, ha otthon marad a megszokott környezetében, amíg a család utazik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Cover: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...