Saját KB bal
Saját KB jobb

Hipoallergén kutyakeksz recept

Gyomorrontást követően diétára és gyógyszeres kezelésre fogták a kutyámat. Beszereztük az állatorvos által ajánlott tápot és szerettem volna hipoallergén jutalomfalatot venni. Olyan kekszet kerestem, amelyet a diéta alatt is megehet, és amivel beadhatom a gyógyszereket (3-szor naponta). A polcokat böngészve nem találtam olyan hipoallergén kekszet, amelynek az összetételével igazán meg tudtam volna békélni, ezért az alábbi receptet készítettem el.

Ha allergiás, érzékeny gyomrú kutyáról gondoskodunk, figyelnünk kell nem csak az etetés minőségére, hanem a jutalomfalatokra is. Bár, ideális esetben, tényleg csak egy-két falatról van szó, ha diétát kell tartani, vagy allergiás a kutya, ez a kevés „bűnözés” sem fér bele.

Fontos tanácsok

Kutyák körében a leggyakoribb allergének a csirke, a marha, a sertés és a bárány illetve a gabonafélék közül a búza és a kukorica. Emellett  a tejtermékek, a szója és a zöldborsó, valamint az élesztő is gyakori tünetokozó. Mivel minden kutya más és más, fontos, hogy egyeztessünk az állatorvossal, mielőtt bármilyen étrendi változást bevezetünk. Az alábbi receptből kimaradtak a leggyakoribb allergének, de az nem jelenti azt, hogy minden kutya számára megfelelő, hiszen vannak, akik ritkább összetevőkre allergiásak.

Itt egy alternatíva: Sütőtökös hipoallergén kutyakekszek 

Ha diétát írt elő az orvos, mindenképpen érdemes megkérdezni, hogy ezek az összetevők, ilyen arányban megfelelnek-e a diéta előírásainak.

Lássuk a receptet!

 

Hozzávalók:

90 g gluténmentes zabpehely

1 érett bio banán

2 ek. kókuszzsír

 

Elkészítés:

A zabpelyhet áztasd be langyos vízbe, de nem kell egészen puhára áztatni, csak pár percet, hogy ne legyen egészen kemény. Ezután öntsd le a vizet és nyomkodd ki, majd tedd egy nagyobb tálba és add hozzá a kókuszzsírt és a bio banánt szeletelve.

Fontos, hogy a kutyáknak (és lehetőség szerint magunknak is) mindig bio banánt vegyünk, mert a banánt rengeteg vegyszerrel kezelik. A banánról bővebben itt olvashatsz

Egy villával nyomkodjuk össze a banánt, a kókuszzsírt és a zabpelyhet, amíg egységes masszát nem kapunk. Hagyjuk állni tíz percet. Majd – a kutyánk méretétől függően – egy kisebb vagy nagyobb kanál segítségével formázzunk falatkákat, amelyeket helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Előmelegített sütőben 180°C-on süssük készre. A sütési idő függ a falatkák méretétől, ezért érdemes ellenőrizni.

Az elkészült hipoallergén kutyakekszek légmentesen záródó edényben pár napig eltarthatók, hűtőben körülbelül egy hétig őrzik meg a minőségüket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogvills; PlayBarkRun.com; Képek: pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...