Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Gluténmentes epres kutyakekszek

Bár az időjárás esetleg megtéveszthet minket, már itt az eper szezonja. Ebből a vidám alkalomból egy epres kutyakeksz receptet hoztunk, amely ráadásul gluténmentes is.

Fragaria x ananassa – wikipedia

Az eper, illetve szamóca, a Fragaria a nemzetségbe tartozó hibrid növény, amelyet nem a terméséért, hanem az álterméséért termesztenek. A valódi termések, az úgynevezett aszmagok a szemeket tartó vacok hátoldalán jelennek meg. Az, hogy eper, vagy szamóca, valójában vitatott kérdés – attól függ, milyen kontextusban használjuk. A köznyelvben eper alatt a nagy, piros termesztett gyümölcsöt értjük, míg a szamóca szóról az apró erdei szamóca jut eszünkbe. A mezőgazdaságban azonban szamóca néven az általunk epernek nevezett gyümölcs fut… Egy dolog azonban biztos, méghozzá, hogy az eper nem csak finom és egészséges, de a kutyánk is megeheti. Ráadásul a legtöbb eb kifejezetten kedveli az édes epres ízt.

Az alábbi receptben is ez adja azt a pluszt, amitől más ez, mint egy bolti kutyakeksz.

Lássuk hát, hogyan készül az epres kutyakeksz!

 

A gluténmentes epres kutyakeksz hozzávalói:

20 dkg gluténmentes zabliszt

15 dkg eper

2 ek. kókuszolaj vagy olívaolaj

1 nagy tojás

Elkészítés:

Először melegítsük elő a sütőt 170°C-ra és kenjünk ki egy tepsit olajjal, vagy tegyünk bele sütőpapírt.

Az epreket szeleteljük fel és villával nyomkodjuk szét, mintha pürét készítenénk. Nem baj, ha maradnak nagyobb darabok, nem kell homogén epres szmötyit kapnunk.

Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, majd adjuk hozzá az olajat, a tojást és az epret. Az egészet keverjük össze alaposan. A zabliszt típusától és az eper nedvességtartalmától függően lehet, hogy kevesebb liszt vagy több eper kellhet.

Adhatunk hozzá még gyógy- és fűszernövényeket, például kakukkfüvet, amely jót tesz a gyulladások csökkentésében, vagy levendulát, amely nyugtatólag hathat a kutyákra. Ha már ilyen különleges epres csemegét készítünk, feldobhatjuk pár szuper hozzávalóval.

A tésztából egy kanál segítségével formázzunk falatnyi kekszeket, majd helyezzük őket a tepsire. Nem kell nagy helyet hagyni köztük, mert nem nőnek meg.

A kekszek méretétől függően körülbelül 15-20 perc alatt sülnek készre. A kész epres kutyakekszeket hagyjuk a sütőben (félig nyitott ajtó mellett) kihűlni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; ProudDogMomBlog; Képek: Photo by Goochie Poochie Grooming from Pexels; Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21286
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...