Saját KB bal
Saját KB jobb

Unatkozik a kutyám, mit tegyek?

Az utóbbi hónapokban, lassan egy évben, az otthoni munkavégzés és a kutyatartás kapcsolatát számos szempontból újraértelmezhettük. Eleinte fantasztikusnak tűnt az ötlet, hogy egész nap együtt lehetünk. Lassan a kutyánk hozzászokott az online meetingekhez is, és már nem (mindig) ugatja meg a bejelentkezőket… Azzal együtt azonban, hogy beszűkült az életterünk és elmaradnak a közösségi programok, a kirándulások néha előfordul, hogy kutyánk bizony unatkozik. Nekünk viszont dolgozni kellene, és nehezen tudunk jó képet vágni a folyamatos orral bökdöséshez és nyafogáshoz.

Az unalomra mindig jó a fizikai aktivitás. Ha lehetőségünk van, különösen a szép tavaszi idő beköszöntével, sétáljunk nagyokat, esetleg vegyük elő a futócipőt! Megfelelő napirenddel párosítva a fizikai aktivitás sokszor önmagában is megoldja a helyzetet.

A sétán túl – otthoni tippek

Ha nincs időnk vagy lehetőségünk erre, akkor érdemes az otthoni környezetet izgalmasabbá tenni. No nem teljes belsőtér-átalakításra gondolunk, hanem a kutya ingerszerzése szempontjából. Ha a kutyánk unatkozik otthon, csökkenthetjük az unalmát és a bezártság-érzetét, ha lehetőséget biztosítunk neki, hogy megfigyelje a külvilágot. Sok kutya nagyon élvezi, ha szemmel tarthatja a kinti életet, ráláthat az utcára. Gondolkodjunk rajta, hogyan tehetjük számára ezt lehetővé, például vigyük a fekhelyét a teraszajtó mellé és húzzuk el a függönyt, vagy emeljük olyan magasságba, hogy kiláthasson a (zárt) ablakon.

Az izgalmas új játékok, amelyek kihívás elé állítják, például tölthető vagy pattogó játékok, érdekes rágcsák szintén jó átmeneti megoldást jelentenek, ha a kutya unatkozik. Érdemes változatos, különböző ingereket és ösztönöket megdolgoztató játékokat variálni. Ha a kutyát már nem köti le, vegyük el tőle és tegyük félre. Pár hét múlva, ha újra elővesszük, ismét érdekelni fogja.

Amivel érdemes még játszani, az az etetés. Miért ne lehetne ez is izgalmas? Szerezzünk be egy szimatszőnyeget – vagy készítsünk saját kezűleg így: DIY szimatszőnyeg – és ebbe rejtsük el a falatokat.

Vagy játszhatunk nyomkövetőst. Ehhez szükségünk lesz egy dummy zsákra vagy játékra, amelyet megtöltünk finomságokkal, majd elrejtjük a kutyánk elől. Először viszonylag könnyen megtalálható hellyel kezdjünk, és úgy rejtsük el, hogy a kutyánk lássa. Fontos a sikerélmény, talán fontosabb is, mint maga a falat. Aztán, ahogy ügyesedik, úgy emelhetjük a szintet.

Hasonló elvre épül, a húsvéti tojáskeresés mintájára, egy szintén érdekes játék az étellel. Ennek során készítsünk egy „ösvényt” a lakásban az ételből, majd vezessük a kutyát az elejére, és hagyjuk, hogy egyik ízletes falatot találja meg a másik után. Itt is vannak szintek: kezdetben csak helyezzük a falatokat egymástól pár cm távolságra. Hagyjuk, hogy a kutyánk rájöjjön, hogy érdemes keresgélni, és talál még. Ha már magabiztos, akkor növelhetjük a távolságokat, sőt „akadályokat” is beépíthetünk: mondjuk a soron következő falat egy papírpohár alatt van, vagy egy nyitott tojástartó egyik mélyedésében.

A húsvéti tojáskeresés még izgalmasabb, ha alkalmanként valami izgalmas játékot vagy rágcsát helyezünk az „utolsó állomásra”. Ezzel hagyjuk, hogy a kutyánk kedvére játsszon, és már vissza is térhetünk a munkához.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: pexels.com. Forrás: The Bark.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...