Saját KB bal
Saját KB jobb

Majmok kaptak koronavírus elleni oltást San Diegoban

A San Diego-i állatkertben kilenc majmom kapta meg a speciálisan állatok számára kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát.

Összesen négy orangután és öt csimpánz kapott oltást, akik a világ első nem emberi főemlősei akik megkapták  a COVID-19 elleni vakcinát. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert korábban több gorilla is elkapta a koronavírust.

A gorillák le is betegedtek, hasonló tüneteket produkáltak mint az emberek, de ma már mindannyian jól vannak. A gyanú szerint az egyik gorillát egy tünetmentes dolgozó fertőzte meg, a gorilla pedig átadta társainak a vírust. Ez az eset rádöbbentette az állatkert vezetését arra, hogy a majmok bizony veszélyben vannak és nem lehet tudni, hogy milyen súlyos lefolyású lehet a betegség, ha megfertőződnek.

A főemlősök is veszélyeztetettek

A tudósok már tavaly márciusban figyelmeztettek arra, hogy a gorillákat és az orangutánokat is veszélyezteti a világjárvány. Sőt, akár a kihalás szélére is sodorhatja őket a vírus. A most használt állati vakcinát a Zoetis kezdte el kifejleszteni, miután nemcsak gorillákat teszteltek pozitívra, hanem egy kutyát is. A vakcina még mindig kísérleti jellegű, ezért az állatkert vezetősége nagy nyomásnak volt kitéve, de végül úgy döntöttek, hogy beoltatják a majmokat. A vakcinát most először használták majmokon.

Kutatások szerint a veszélyeztetett főemlősök, köztük a szumátrai orangután és a gorilla kimondottan fogékonyak a koronavírus-fertőzésre, mivel genetikájuk nagyon hasonló az emberéhez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: reuters, onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...