Saját KB bal
Saját KB jobb

Transzgenerációs hatások – a valódi családi örökség

Talán már Ön is hallott róla, hogy bizonyos élmények, traumák generációról generációra továbbadódhatnak a családokban. Talán kicsit sci-fi jellegű elképzelésnek hat elsőre, de valóban így van, pszichoterápiás tapasztalatok végtelen sokaságban bizonyítják, s napjainkban már tudományos kutatások is foglalkoznak a jelenséggel. 

Felmenőinktől nem csupán a hajuk, vagy a szemük színét örökölhetjük, hanem lelki örökséget is kapunk tőlük, ami messze túlmutat azon, hogy hasonlítunk hozzájuk temperamentumunkban vagy személyiségünkben. Ami rendkívül érdekes ebben a jelenségben, hogy ezek a negatív élmények nem szájhagyomány útján őrződnek meg a családban, hanem általában elhallgatott traumákról van szó, ami nem feltétlenül titok volta miatt marad kimondatlanul, hanem azért, mert elszenvedője nem tud vele szembenézni, éppen gyötrően fájdalmas volta, valamint a segítség hiánya miatt, amit nem tud vagy nem lehet kérnie.

Éppen azért, mert nem mesélik el, mégis fennmarad, megőrződik, sőt, hatással van a későbbi generációk életére is.

Mi minden okozhat ilyen traumát?

Tulajdonképpen minden olyan veszteséggel járó esemény traumává válhat, amelyet nem tudunk feldolgozni. Például a szülő vagy a testvér korai halála, öngyilkosság a családban, vagy háborús események. Amikor szülővé válunk, gyakran jönnek elő ilyen transzgenerációs traumák, melyekre ez a jelentős változás az életünk minden színterén, mintegy alkalmat kínál a feldolgozásra. Ezek a traumák úgy is tovább örökítődnek, hogy nem is ismerjük, sőt, akár nem is tudunk arról a személyről, aki ezeket valójában átélte. Ugyanakkor ha mi nem dolgozzuk fel, akkor az utánunk következő generációk is örökölni fogják.

A krízisek, olyan jelentős életesemények, melyek alapjaiban hatással vannak az életünkre, mint például a házasság, gyermekvállalás, de akár a munkahelyi konfliktus is lehet ilyen, mind-mind magában hordják a lehetőséget arra, hogy korábbi elakadásainkkal, feldolgoznivalóinkkal szembesülhessünk, és ezáltal megszabaduljunk némi tehertől. 

Hogyan valósulhat meg a transzgenerációs hatás?

A tudattalan nem csupán személyes lehet. Van úgymond kollektív és van családi tudattalan is, ami mint egy tudással és élménnyel teli ládika, optimális esetben támogatja az életünket, boldogulásunkat. Ugyanakkor nem csak szép dolgok kerülhetnek bele. Az örökség olyannyira valóságos, hogy fizikai szinten is megjelenhet, például drogos szülők gyermekei valós drog fogyasztása nélkül produkálják a drogfüggők anyagcsere-változásait! 

Mit tehetünk ez ellen?

Megtehetjük magunkért és gyermekeinkért, hogy szembenézünk saját elakadásainkkal, hogy felvállaljuk az utat, ami elvezet akár a legsötétebb titkokhoz, tudván, hogy az út végén a szabadság vár, s az a tudat, hogy mi már nem béklyózzuk tovább utódainkat olyan terhekkel, amik közvetlenül nem is az övék.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...