Fogmosás 1 X 1

Az egészséges szájhigiénia négylábú kedvenceink esetében legalább olyan fontos, mint nálunk, embereknél. A szájüregben felhalmozódó baktériumok gyulladást okozhatnak, amely észrevétlenül lappangva átterjedhet a fogínyre, az állkapocsra és a szervezetben szinte bárhová, akár szisztémás betegségeket, krónikus gyulladást okozva. A nem megfelelően ápolt fogakon megtelepedhet a fogkő. Ez fogínygyulladáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet. Mindez megelőzhető, ha a mindennapjaink részévé válik a fogmosás.

Nehéz elképzelnünk, hogy akár egyetlen napunk is elteljen fogmosás nélkül. Képzeljük el, mi történne a szájüregben, ha napokig, hetekig vagy évekig kimaradna a fogmosás?

A kutya szájszag sem a kutyás lét kötelező velejárója, ráadásul, az idősebb kori állatorvosi költségeken is sokat spórolhatunk, ha szánunk naponta pár percet a szájhigiéniára.

Különösen fontos ez, ha a kutyánk hajlamos a fogkövesedésre, nedves eledelt vagy főtt ételt kap, és nincs lehetősége a rágcsálásra.

Azok a kutyák, akik évekig még csak hírből sem ismerték a fogkefét, kezdetben tarthatnak tőle, de ne szegje kedvünket a kezdeti ellenállás. Egy kis türelemmel és pozitív megerősítéssel biztosan rá tudjuk venni a fogmosásra. Próbáljunk meg először a mutatóujjunkkal a kutya szájába nyúlni, és fokozatosan “mossuk a fogait” az ujjunk hegyével. Ha például bekenjük az ujjunkat kutyáknak készült májkrémmel, valószínűleg nem lesz gond. Ha így már boldogulunk, akkor jöhet a fogkefe.

A hagyományos kutyafogkeféhez képest az ujjra húzható fogkefe vagy textilből vagy szilikonból készült eszköz használata jobb megoldás lehet, ha az előző lépés simán ment, de a kutyánk a műanyag fogkefével sehogy sem akar megbarátkozni.

fogmosás
Csak speciális, kifejezetten kutyáknak való fogápolási eszközöket használjunk!
Ideális esetben törekedjünk a napi rendszerességű fogmosásra, de legalább hetente egyszer kerítsünk sort rá.

A fogkeféken kívül létezik még fogtisztító spray is. Ezt, a szórófejes leheletfrissítőhöz hasonlóan, csak be kell fújni a kutya szájába, nem szükséges eloszlatni a fogakon vagy súrolni. Léteznek még az ivóvízhez adható folyadékok is, amelyek gátolják a baktériumok elszaporodását a szájüregben és csökkenthetik a fogkő lerakódását.

Az úgynevezett fogápoló jutalomfalatok, rágcsák szintén segíthetnek a fogak tisztántartásában, eltávolíthatják a lepedéket és erősítik a fogakat.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Fressnapf Friends Magazin. Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...